Tieners gearresteerd voor overvallen op maaltijdbezorgers

Arrestatieteam tijdens inval
Stockfoto

Rotterdam – De politie in Rotterdam laat overvallers niet ontkomen. Dat ondervonden ook drie tieners donderdagochtend 8 maart in Rotterdam. Nog geen week na een piek in het aantal overvallen op verschillende maaltijdbezorgers, hielden arrestatieteams het drietal aan. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij ten minste drie overvallen in Rotterdam-Zuid. De arrestaties zijn het resultaat van aangescherpte maatregelen en aandacht voor de overvallen op maaltijdbezorgers.

Een wijkagent in gesprek met een maaltijdbezorger tijdens één van de preventie acties.
Soms verklaren verdachten het als een grap te zien, maar het plegen van een overval is geen grap. Het laat bij de slachtoffers diepe sporen na. Dit leed zorgt voor een enorme gedrevenheid bij de rechercheurs van het Regionaal Overvallen Team (RTO) om een zaak op te lossen. Zij bijten zich vast in een onderzoek om zo aan het einde van de rit het slachtoffer te kunnen melden dat er een verdachte is aangehouden.

Drie maaltijdbezorgers hoefden niet lang op dat nieuws te wachten. Binnen een week kregen zij te horen dat er drie verdachten waren aangehouden. Donderdagochtend 8 maart arresteerde de politie hen op verdenking van betrokkenheid bij drie overvallen. Zo ging een bezorger van een grillroom op 26 februari af op een bestelling. Hij werd op de Bongert aangesproken door meerdere daders. Een van hen bedreigde hem met een vuurwapen en eiste geld. De buit was minimaal. Twee dagen later probeerden vermoedelijk dezelfde jongens het weer: dit keer op het Eemmeer in Barendrecht. Daar werd de bezorger ook door meerdere daders vervallen, wederom met een vuurwapen. Hier maakten ze wel wat geld buit.

Enkele dagen later op 4 maart was een bezorger van een eetcafé het doelwit van een gewapende overval op de Lingendaal.

Tieners
De drie verdachten van 15, 17 en 19 jaar lijken in groepsverband te hebben gewerkt. Ze worden verdacht van het plegen van de overvallen dan wel betrokkenheid. De overvallen vonden in wisselende samenstellingen plaats. Het RTO onderzoekt welke rol de overvallers hebben gehad en of ze ook betrokken zijn geweest bij andere overvallen.

Bij het doorzoeken van de woningen van deze tieners vond de politie o.a. een vuurwapen. Meerdere telefoons zijn in beslag genomen net als dealerhoeveelheden verdovende middelen. Het onderzoek wordt voortgezet.

#StopOvervallen
De politie in Rotterdam zag de afgelopen tijd een piek in het aantal overvallen op maaltijdbezorgers en pakketbezorgers, voornamelijk in Rotterdam-Zuid. Tom Tiesema, districtelijk commandant, en daarmee verantwoordelijk voor de extra lokale maatregelen: “Deze zorgwekkende piek willen we een halt toeroepen. De overvallen moeten stoppen. Dat betekent dat we zichtbaar en onzichtbaar extra maatregelen nemen.” Bijvoorbeeld op het gebied van preventie. “Wijkagenten spreken dagelijks met ondernemers in hun wijk. Toch is het in deze tijd nodig om gesprekken te voeren over preventie. Wat kunnen zij doen om een overval van hun bezorger te voorkomen? Het stimuleren van cashloos betalen is één van de belangrijkste speerpunten.”

Naast preventie, gaat de aandacht vooral uit naar het oppakken van daders. “Denk daarbij aan meer onherkenbare surveillances en vaker preventief fouilleren. Zo vonden we afgelopen donderdag bij 3 preventief fouilleeracties op de Spinozaweg, het Prinsenplein en de Oude Watering een busje pepperspray en 8 bolletjes verdovende middelen.”

Om daders te arresteren heeft de politie ook de hulp van he t publiek nodig. Daarbij vraagt de politie niet alleen om 112 te bellen bij verdachte situaties, maar laat de recherche wekelijks beelden van overvallers in Bureau Rijnmond zien in de hoop dat het publiek hen herkent. “Burgerparticipatie is een ontzettend belangrijk onderdeel van onze aanpak. Alleen samen kunnen we de overvallen stoppen!” Overigens neemt de politie achter de schermen nog veel maatregelen. “Alleen hoeven de daders dat nog niet te weten. Zij komen ons vanzelf tegen!”