112Vandaag

Noord-Brabant

Roemenen aangehouden voor berovingen met babbeltruc

arrestatie

Ossendrecht – De politie heeft dinsdag 21 februari in Ossendrecht drie Roemenen aangehouden. Ze worden verdacht van het beroven van bejaarde slachtoffers. Daarbij maken ze gebruik van zogenaamde babbeltrucs.

Agent spreekt met automobilst
In de maanden januari en februari deden verschillende bejaarden in Den Haag bij de politie aangifte van beroving of poging tot beroving van hun sieraden. In alle gevallen werd melding gemaakt van een auto met een man achter het stuur en twee vrouwen die bij hem in de auto zaten. Steeds vroeg één van de vrouwen de slachtoffers de weg naar het ziekenhuis. Als dank kregen de slachtoffers daarvoor goudkleurige sieraden aangeboden of omgehangen. Bij het omhangen van deze nepsieraden probeerden de daders de echte sieraden weg te nemen. Uit het onderzoek in Den Haag kwam naar voren dat de daders zich waarschijnlijk verplaatsen in een stationwagen met Fins kenteken.

Mobiel Banditisme
Bij een eerdere politiecontrole van die auto zijn de namen van de drie inzittenden gecontroleerd en uit de gegevens van de Rotterdamse politie bleek dat deze personen tussen 2013 tot 2014 al betrokken waren bij dergelijke incidenten. Verder kwam uit onderzoek naar voren dat de daders vermoedelijk in België verbleven en steeds naar Nederland kwamen om hun berovingen te plegen.

Pogingen
Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen dinsdag het betreffende voertuig rijden en ze zagen ook hoe de inzittenden in Rotterdam drie keer bejaarde personen aanspraken. Deze personen zijn niet beroofd maar ze verklaarden achteraf wel dat één van de vrouwen hen de weg naar het ziekenhuis vroeg. In Ossendrecht zijn de 42-jarige man en de vrouwen van 39 en 37 jaar aangehouden voor poging tot beroving. Verder onderzoek moet uitwijzen of ze ook verantwoordelijk zijn voor de eerder genoemde berovingen en pogingen.

To Top