112Vandaag

Buitenland

OM eist 6 jaar tegen oud-rechter Irak om valse arrestatiebevelen in familieruzie

rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank Den Haag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een voormalige rechter van het Iraaks Speciaal Tribunaal voor misdaden tegen de menselijkheid.

De 70-jarige Nederlander van Iraakse afkomst staat terecht omdat hij op 2 juni 2010 op valse gronden arrestatiebevelen heeft laten uitgaan voor zijn schoonzoon en diens oudste broer.

In de arrestatiebevelen was sprake van betrokkenheid van beide mannen, als leden van het Ba’ath-regime, bij een militaire aanval op twee dorpen in 1999. Daarbij zouden burgers zijn gedood en huizen zijn verwoest en geplunderd. Het zou gaan om moord, genocide en misdrijven tegen de menselijkheid. Deze beschuldigingen waren verzonnen.

De verdachte was in de gelegenheid om de arrestatiebevelen te laten uitgaan, omdat hij na de val van het regime van Saddam Hoessein als rechter bij het Iraakse tribunaal werkte. Hij reisde op en neer tussen Bagdad en Utrecht, waar hij zich met zijn gezin had gevestigd na een vlucht uit Irak in de jaren negentig.

Echtscheiding
De rechter zou met de arrestatiebevelen zijn schoonzoon hebben willen dwingen tot een echtscheiding en het toevertrouwen van de zorg voor hun dochter aan de moeder. Bovendien zou hij ongeveer 17.000 euro hebben moeten betalen als vergoeding voor een foto van zijn ongesluierde dochter op internet.

Bij de uitvoering van het arrestatiebevel is de Iraakse politie in december 2010 de woning van de familie in Basra binnengevallen. De oudste broer werd van zijn vrijheid beroofd en heeft een dag en een nacht vastgezeten. Hierna stemde de schoonzoon in met de scheiding en het betalen van de vergoeding voor de foto. Het arrestatiebevel voor zijn oudste broer werd ingetrokken, alhoewel deze nog maandenlang gesignaleerd bleef staan als gezochte persoon.

Het arrestatiebevel voor de schoonzoon is in 2011 door Interpol Bagdad naar Nederland gestuurd, waar hij sinds 1994 woonde. In februari 2012 werd hij door zeven politieagenten in verschillende auto’s klemgereden in Nijmegen, maar mocht hij na anderhalf uur zijns weegs gaan. Pas op 3 april 2017 is het internationale arrestatiebevel door Irak ingetrokken.

Kwetsbaar
De officieren van justitie van het landelijk parket hielden de rechtbank voor dat de verdachte op grove wijze misbruik van zijn ambt als rechter had gemaakt. De slachtoffers waren extra kwetsbaar. “Als je slachtoffer bent van het machtsmisbruik van een van de hoogste rechters van het land, tot wie kun je je dan nog wenden?”

Maar ook maakte de verdachte in de ogen van het OM onbeschaamd gebruik van de kwetsbaarheid van het jonge Iraakse rechtssysteem. “Daarbij heeft hij het broze vertrouwen in de Iraakse justitiële en politiële instanties op het spel gezet.”

De behandeling van de strafzaak wordt vrijdag voortgezet met het pleidooi van de advocaten.

To Top