112Vandaag

Provincies

Dodelijke en zeer besmettelijke kattenziekte opgedoken

kat

In het Huisdierenziekenhuis in Honselersdijk is de kattenziekte vastgesteld bij een Britse korthaar. Katteneigenaren moeten oppassen voor deze dodelijke en zeer besmettelijke ziekte: ‘Ga bij twijfel zo snel mogelijk naar de dierenarts.’ zo schrijft het AD

De kattenziekte begint eerst met vage klachten als braken en diarree. Zodra een kat koorts en bloedafwijkingen heeft, zit het dier al in een verder stadium. ,,En moet dan ingeslapen worden”, aldus dierenarts Dieneke Jongepier van het Huisdierenziekenhuis. Net zoals het beestje dat afgelopen donderdag op haar onderzoekstafel kwam te liggen.

Het is volgens haar zorgelijk dat de ziekte in de Haagse regio is geconstateerd. Het is namelijk een zeer besmettelijke en dodelijke virale maagdarmziekte, die vaak leidt tot het laten inslapen van het dier.

 1. Kattenziekte 
  Wat is het?
  De kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte. Een andere benaming ervoor is feline panleucopenievirus ook wel het FPV-virus, dat witte bloedcellen aanvalt. De ziekte kan dodelijk zijn, is besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Bij poezen die zwanger zijn kan de ziekte leiden tot abortus en hersenschade bij de kittens.

  De ziekte wordt overgedragen via de ontlasting. Dit kan gebeuren doordat katten aan elkaar snuffelen, maar ook doordat het virus zich versprei via de kleding, schoenen of handen van hun baasjes.

  Symptomen
  -Maagklachten
  -Darmklachten
  -Koorts
  -Slechte eetlust
  -Diarree (met bloed)
  -Uitdroging

  Genezing
  Een besmette kat kan beter worden, maar moet dit zelf doen. De ziekte is behandelbaar, maar er zijn geen medicijnen tegen het virus. De kans op genezing ligt onder meer aan de ernst van de ziekte en de conditie van de kat.

To Top