112Vandaag

Noord-Holland

Rechtbank vonnist gevangenisstraffen tot 7 jaar in groot cocaïneonderzoek

cocaine

De rechtbank in Rotterdam heeft gevangenisstraffen tussen 30 maanden en 7 jaar opgelegd aan vier van de zes verdachten in een groot cocaïneonderzoek. Daarin staat de vondst van ruim 700 kilo cocaïne centraal. Twee verdachten zijn vrijgesproken.

De kapitein gaat voor 7 jaar de gevangenis in en twee bemanningsleden 42 maanden. Tegen de man die vanuit de haven van Den Helder met de cocaïne in zijn bestelbus op pad ging, vonniste de rechter 30 maanden gevangenisstraf. Twee mannen die werden beschouwd als de tussenpersonen van de opdrachtgevers zijn door de rechter vrijgesproken.

Onderzoek
Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is de FIOD een onderzoek gestart. Aanleiding voor het onderzoek was de vondst van ruim 700 kilo cocaïne door de Douane in de haven van Den Helder op 21 januari 2015. Die drugspartij had een groothandelswaarde van bijna 28 miljoen euro.

Kotter
Half september 2015 werden al vier bemanningsleden van een kotter, de schipper en diens vrouw in Den Helder aangehouden op verdenking van de handel in cocaïne. De vrouw werd toen op vrije voeten gesteld.

In de rechtbank ging het vandaag om in totaal 6 verdachten. Het ging om 6 mannen in de leeftijd tussen de 30 en 56 jaar en afkomstig uit Den Helder (5) en Amsterdam (1).

To Top