112Vandaag

Buitenland

Duitse politie verijdelt mogelijke bomaanslag van tiener (16) op school

logo polizei

De Duitse politie heeft allerhande wapens en materiaal om zelf explosieven te maken teruggevonden bij een zestienjarige schooljongen in het Duitse Essen. De scholier zou van plan geweest zijn een bloedbad aan te richten op twee scholen in de buurt. Intussen is een terrorismeonderzoek geopend.

Volgens Herbert Reul, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, werd het materiaal vanochtend vroeg teruggevonden tijdens een huiszoeking bij de tiener, verklaarde hij vandaag op een persconferentie. Kort daarna voerde de politie met de hulp van speurhonden een operatie uit in twee scholen in Essen. In één daarvan was de jongen een leerling. Daarbij werden geen verdachte voorwerpen teruggevonden. Volgens Reul is waarschijnlijk “een nachtmerrie vermeden”.

De explosieven waren “functioneel, maar niet operationeel”, omdat een ontstekingsmechanisme ontbrak. De politie vond ook allerhande wapens en “xenofoob en rechtsextremistisch materiaal” terug bij de jongen thuis, zei Reul nog. Het ging om onder meer een kruisboog met pijlen, een zelfgebouwd vuurwapen, buizen gevuld met spijkers en allerhande nazisymbolen en -teksten. De jongen werd door een zwaarbewapend arrestatieteam uit bed gelicht en opgepakt.

De politie werd getipt door een medescholier van de jongen, aan wie hij had verteld dat hij bommen wilde plaatsen in zijn school. Over een motief is niets bekend, al vermoedt Reul dat de jongen psychische problemen en zelfmoordgedachten had. Volgens Reul handelde de tiener vermoedelijk alleen.

To Top