• Home
112Vandaag
Niets gevonden
Bekijk alle resultaten
Niets gevonden
Bekijk alle resultaten
112Vandaag
Niets gevonden
Bekijk alle resultaten

20 arrestaties en 6 gewonden na coronabetoging in Brussel

6 december 2021
in België, Buitenland
Leestijd:4 mins lezen
helikopterbelgie

Stockfoto: Tijl Vercaemer/Flickr

Er zijn 20 mensen opgepakt na de coronabetoging gisteren in Brussel, meldt de politie. Nog volgens de politie namen zowat 8.000 mensen deel aan de betoging. Her en der in de optocht was de sfeer grimmig. Zo werden er voetzoekers en rookbommetjes gebruikt door betogers. Er werd ook zeker één brandje gesticht en straatmeubilair werd beschadigd door relschoppers. De politie heeft het waterkanon en traangas ingezet. Vier betogers raakten gewond, net als twee politiemensen. Zo’n 200 mensen hebben – na afloop van de grote betoging – een tweede betoging gehouden aan de gebouwen van de RTFB in Schaarbeek.

De betogers, volgens de politie zo’n 8.000 mensen, verzamelden vanaf 12.00 uur aan het Noordstation en omstreeks 13.25 uur trok de manifestatie zich op gang. Aan het hoofd stapten brandweerlui in werkkledij en zorgpersoneel.

De sfeer werd al gauw grimmig. De organisatoren hadden heel wat moeite om de manifestanten op het vastgelegde parcours te houden en confrontaties met de politie te vermijden. Een deel van de manifestanten week al af van het parcours en trok de Koningsstraat in, maar kon door stewards teruggeleid worden naar de Kleine Ring.

Ook ter hoogte van de Wetstraat zocht een groepje manifestanten de confrontatie met de politie. Er werden enkele projectielen gegooid maar andere manifestanten konden al snel de gemoederen bedaren. Het gros van de betogers trok intussen verder naar het Jubelpark. Her en der in de optocht was de sfeer grimmig maar op andere plekken verliep alles veel gemoedelijker.

Een groepje betogers daagde ter hoogte van de Wetstraat de politie uit. Er werd vuurwerk afgeschoten en met projectielen naar de agenten gegooid, waaronder ook kasseien volgens persagentschap Reuters. Andere manifestanten konden al snel de gemoederen bedaren.

Toen de kop van de betoging het Jubelpark en de Oudergemlaan had bereikt, en de eerste sprekers al aan hun toespraken bezig waren, liep het fout. Groepjes relschoppers begonnen de politie, die de toegang tot het Schumanplein had afgezet, te bekogelen met allerlei projectielen en begonnen vuurwerk af te schieten in de richting van de agenten. Die zetten daarop herhaaldelijk het waterkanon in en schoten traangasgranaten af in de menigte.

Een groot deel van de betogers vertrok daarop, maar een ander deel bleef zich ophouden in de Oudergemlaan en ging opnieuw de confrontatie met de politie aan. De politie zette nog verschillende malen het waterkanon en traangas in en dreef de betogers achteruit en uiteen.

Er werd een kleine brand gesticht met afval en relschoppers beschadigden ook straatmeubilair in de omgeving, zoals een reclamebord. Ook enkele politievoertuigen werden beschadigd.

200-tal mensen betoogt aan gebouwen RTBF in Schaarbeek
“Tijdens de grote betoging in het centrum van Brussel zijn er flyers uitgedeeld waarin opgeroepen werd om rond 17 uur te betogen aan de gebouwen van de RTBF”, zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker. “Wij zijn daarvan op de hoogte gebracht en hebben overleg gepleegd met de burgemeester van Schaarbeek, die beslist heeft de betoging te tolereren.”

Rond 17 uur daagden inderdaad de eerste betogers op, een 20-tal, maar tegen 18 uur was hun aantal aangegroeid tot een 200-tal, aldus de politie.

“De manifestanten hebben geprobeerd om de terreinen van de RTBF binnen te dringen en zijn voorbij een hek geraakt, maar onze ploegen waren paraat en hebben hen kunnen tegenhouden en terugdrijven”, gaat de politiewoordvoerster verder. “Om 19.15 uur is er met de organisator afgesproken dat de betoging moest beëindigd worden en rond 19.30 uur waren alle betogers vertrokken.”

Volgens de VRT wilden de actievoerders aanklagen dat “de media de bevolking manipuleren en voorliegen”. Ze zouden ook eisen dat hun eigen experts in de uitzendingen van de RTBF aan bod moeten komen. Bij de manifestanten bevond zich ook een groep gezondheidswerkers die niet gevaccineerd willen worden en het een schande vinden dat ze binnenkort geschorst zullen worden, aldus nog de openbare omroep.

‘Militante burgerbeweging’
De organisatie van de manifestatie is een groepering die zichzelf “Belgium United for Freedom” noemt. De organisatie achter de betoging “noemt zichzelf op Facebook een ‘militante burgerbeweging’”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert.

“Ze zijn vooral tegen heel wat dingen: tegen vaccinatieverplichting, tegen het CST, maar ook tegen wat ze noemen ‘mentale manipulatie, tegen corrupte media, tegen repressie’”, vult Colpaert aan.

“Extreme mensen” en jonge moeders
Tijdens de uitzending van VTM NIEUWS schatte journaliste Julie Colpaert dat er een “aantal duizend mensen” aanwezig waren aan het Brusselse Noordstation. Ze maakte ook melding van enkele voetzoekers en rookpluimen. “Je ziet dat er in die groep wat extreme mensen zitten.”

Colpaert sprak ook met enkele betogers. “We zijn hier omdat we niet akkoord zijn met de regering en wat er allemaal gebeurt. Nu maandag moet mijn zoon een mondmasker dragen tijdens de schooluren. Ik ben het niet eens met die regel”, vertelt een jonge moeder.

“We willen een democratische aanpak van deze crisis, geen dictatoriale”, zeggen de organisatoren aan persagentschap Belga. “De maatregelen die nu genomen worden, zoals het Covid Safe Ticket, zijn in strijd met onze fundamentele rechten en discrimineren. Het virus wordt niet onder controle gebracht, wel de bevolking.”

Tijdens de betoging liepen ook brandweerlui in werkkledij mee. Dat gebeurde niet na een oproep door de vakbonden, zo verzekert Eric Labourdette van vakbond VSOA LRB aan Belga. “De betogers uiten hier hun ongenoegen tegen de coronamaatregelen. Wij zijn niet tegen”, aldus de vakbondsman.

Tijdens de vorige coronabetoging in Brussel op 21 november waren ook al brandweerlui in hun werkkledij aanwezig. Sommigen stonden de pers te woord en ontkenden daarbij het bestaan van het coronavirus. Volgens Labourdette is een tuchtprocedure opgestart tegen hen.

Ook ‘Millieke’ liep mee, een alpaca versierd met ballonnen. Dat meldt persagentschap AP (Lees verder onder de video.)

De vorige grote betoging tegen coronamaatregelen, op 21 november, trok volgens de politie 35.000 deelnemers en werd ontsierd door relletjes. Doorheen de hoofdstad werden vernielingen aangebracht. Drie agenten raakten gewond.

Vorige artikel

Gewonde bij steekpartij

Volgende artikel

Brandstichter aangehouden op heterdaad in Eindhoven

Volgende artikel
brandweer

Brandstichter aangehouden op heterdaad in Eindhoven

  • Privacybeleid
  • Voorpagina

© 2009-2022 112Vandaag.

Niets gevonden
Bekijk alle resultaten
  • Privacybeleid
  • Voorpagina

© 2009-2022 112Vandaag.