112Vandaag

Binnenland

Ministers bespreken in Catshuis nieuwe coronamaatregelen

rutte

In het Catshuis gaan de betreffende ministers vandaag in overleg over de nieuwe reeks coronamaatregelen. “Alles ligt op tafel”, zegt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal.

Morgenavond is de vervroegde kabinetspersconferentie. De nieuwe maatregelen kunnen mogelijk al zaterdag ingaan. “Het feit dat de persconferentie eerder dan gepland komt, maakt het waarschijnlijk dat er strengere maatregelen komen”, zegt Boom. Maar het valt nog niet te zeggen welke regels het kabinet instelt om de almaar stijgende besmettings- en opnamecijfers te drukken. Gisteravond werd duidelijk dat een groot deel van de ziekenhuizen planbare zorg moet afzeggen.

Zelfs het sluiten van de scholen is een mogelijkheid, hoewel het OMT in het meest recente advies benadrukte dat dit een uiterste optie is gezien de schadelijke bijeffecten van dichte scholen voor leerlingen. Maar, zegt Boom, de hoge besmettingscijfers onder kinderen en jongeren maken de verregaande maatregel toch een realistische optie voor het kabinet.

De onderwijssector is fel tegen sluiting. “In het belang van de kinderen pleiten wij ervoor de scholen zo veel mogelijk open te houden”, zegt Freddy Weima van de PO-Raad, de sectororganisatie voor primair onderwijs, in dezelfde radio-uitzending. Hij wijst erop dat alle betrokken partijen in het onderwijs extra aandacht hebben voor zelftesten, het belang van de quarantaineplicht en externe medewerkers zo veel mogelijk vanuit huis te laten werken.

To Top