112Vandaag

Binnenland

De Jonge hakt nog geen knopen door over invoering 1G-maatregel

jonge

Demissionair minister De Jonge ziet veel haken en ogen in de invoering van de 1G-maatregel. In dat systeem krijgen mensen alleen ergens toegang als ze negatief getest zijn op het coronavirus. Dus ook als iemand volledig is gevaccineerd of corona heeft gehad, is een test nodig.

De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige week de verschillende aspecten van dat systeem uit te werken. Onder meer coalitiepartij ChristenUnie ziet er op plekken met grote besmettingsrisico’s een alternatief in voor 2G, het stelsel waarbij mensen alleen toegang hebben als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van corona. Het kabinet diende maandag een wetsvoorstel in om invoering van 2G mogelijk te maken. Het OMT heeft nu ook allerlei facetten van 1G in kaart gebracht.

In een brief aan de Kamer schrijft De Jonge dat 1G voor veel mensen aanleiding kan zijn om sectoren waar dat stelsel zou kunnen gaan gelden minder te bezoeken.

Hij voegt eraan toe dat 1G “hooguit mogelijk” lijkt op zorgvuldig geselecteerde sectoren. Daarvoor moeten dan de precieze consequenties voor testaantallen en de financiële gevolgen nader worden onderzocht. Volgens de minister moet het debat over een eventuele inzet van het systeem worden gevoerd. Hij hakt er nu nog geen knopen over door. In zijn brief benadrukt de minister dat nog veel onbekend is en dat hij geen internationaal voorbeeld kent waar alleen een negatieve test geldig is om toegang te krijgen tot bepaalde sectoren.

To Top