112Vandaag

Binnenland

Hoger onderwijs: coronatoegangsbewijs in onderwijs is onmogelijk

school
Stockfoto

De koepels voor het hoger onderwijs, Universiteiten van Nederland (UNL) en Vereniging Hogescholen (VH), noemen de invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs onmogelijk. Het kabinet heeft plannen om zo’n bewijs verplicht te stellen voor studenten.

De koepels zeggen dat vooral de praktische uitvoering van de maatregel onhaalbaar is. Het aantal studenten en werknemers dat dagelijks de onderwijslocaties bezoekt is te groot om ze allemaal individueel te controleren, menen ze. Met de invoering van het CTB zou bovendien de toegankelijkheid van het onderwijs worden belemmerd. “We willen zoveel mogelijk fysiek onderwijs blijven geven, dat is van essentieel belang voor de mentale gezondheid van studenten”, schrijven de koepels in een persbericht.

Voorzitter Duisenberg van Universiteiten van Nederland: “We kunnen onze docenten die al een heel hoge werkdruk hebben niet vragen om al het onderwijs ook nog eens twee keer aan te bieden: zowel fysiek als online. Hoorcolleges online lukt vaak wel, maar bijvoorbeeld kleine vakken, project- en praktijkvakken allemaal dubbel aanbieden, is niet te doen.”

Ze pleitten ervoor dat er nog naar alternatieven wordt gekeken en dat de invoering van het CTB alleen als uiterste noodmaatregel wordt ingezet. De Tweede Kamer moet zich nog over het voorstel van het kabinet buigen.

To Top