112Vandaag

Flevoland

Gemeente Urk onderzoekt ‘heftige’ beelden van jongeren in ‘nazi-kledij’ en gevangene met Jodenster op

urk

Op Urk hebben jongeren dit weekend in nazi-uniform met vermoedelijk nepwapens door het dorp gemarcheerd en hebben daarbij iemand verkleed in een gevangenispak met daarop een davidsster onder schot gehouden. Het zieke tafereel is vastgelegd door een beveiligingscamera. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart, dat meldt De Stentor.

De Stentor omschrijft de beelden:
Op een andere foto, herleidbaar tot het onder jongeren populaire sociale mediaplatform Snapchat, is te zien dat acht jongeren op het industrieterrein op een rij poseren. Twee hebben een lange zwarte jas aan, iedereen lijkt tot aan de knieën zwarte regenlaarzen aan te hebben. De kledij heeft kenmerken uit het Nazi-tijdperk. Drie jonge mannen hebben een zwart snorretje op hun gezicht gemaakt. Op een derde foto is een van de ‘Nazi’s’ te zien die een geweer heeft gericht op het achterhoofd van een jongeman met een zwart-wit gestreept gevangenispak aan en Jodenster op de borst.

Een woordvoerder van de gemeente Urk laat weten overleg te voeren met de politie en het Openbaar Ministerie “om een compleet beeld te krijgen van de situatie”. Volgens de eigenaar van de bewakingscamera zijn de beelden echt. Tegenover de krant laat hij weten: “Op het industrieterrein hadden ze een feestje en ze zijn daarna het oude dorp ingegaan. Het zijn respectloze lui.”

To Top