112Vandaag

Binnenland

GGD doet aangifte tegen tientallen kopers van nagemaakte vaccinatiebewijzen

Achterkant uniform politie

De GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de GGD’s, heeft vanochtend aangifte gedaan tegen tientallen mensen die nagemaakte vaccinatiebewijzen hebben gekocht. De bewijzen werden aangeboden via verschillende kanalen, bevestigt een woordvoerder van GGD GHOR. Het gaat om vaccinatiebewijzen waarmee werd beloofd dat een QR-code in de CoronaCheck-app kon worden verkregen. Daarmee zouden ongevaccineerden toch geregistreerd kunnen worden als volledig ingeënt.

Shownieuws meldt dat de vaccinatiebewijzen onder meer via chatprogramma Telegram werden aangeboden. Het programma nam contact op met verkopers van de nepbewijzen. Een van de adverteerders beweerde volgens Shownieuws voor een prijs van 250 euro een vaccinatieregistratie te kunnen regelen via de systemen van de GGD. Met die registratie zou vervolgens een QR-code kunnen worden aangemaakt in de CoronaCheck-app.

Volgens een woordvoerder van de GGD GHOR was bij de organisatie al langer bekend dat er nagemaakte bewijzen en gele boekjes in omloop zijn. Dat er gefraudeerd werd met de bewijzen kwam volgens de koepelorganisatie bij controles al aan het licht. Kopers van de frauduleuze bewijzen liepen tegen de lamp toen zij de registratie gebruikten om in de app een QR-code te genereren. De GGD benadrukt dat de registraties niet via de systemen van de GGD zijn verkregen en dat ze dus nooit hebben gewerkt.

Hoelang de fraude al aan de gang is, kan de GGD niet zeggen. De woordvoerder benadrukt dat in dergelijke gevallen altijd aangifte gedaan wordt tegen de kopers van de registraties. “We maken echt werk van de mensen die hier misbruik van maken. Dit accepteren we niet”, aldus de GGD. Om dergelijke fraude op het spoor te komen, zijn volgens de woordvoerder “diverse controlemechanismen” ingebouwd. Welke dat zijn, wil de GGD niet zeggen.

Overigens gaat de organisatie voorlopig niet achter de aanbieders van de bewijzen aan; die taak ligt bij de politie.

To Top