112Vandaag

Binnenland

DDoS-aanvallen blijven coronatest.nl teisteren

covidtest

Al sinds dinsdagavond kampt de test- en vaccinatiesite van de GGD met DDoS-aanvallen. Ook nu is de site niet bereikbaar, bevestigt de GGD. Op de site kunnen Nederlanders test- en vaccinatieafspraken maken en hun testuitslagen zien. “De duur van de aanvallen verschilt; die van dinsdagavond was de ergste, toen lagen we er een paar uur uit”, zegt een woordvoeder.

De huidige aanval duurt al minimaal sinds half 4 vanmiddag. Wie er achter zit of wat het doel van de aanvallers is, weet de GGD naar eigen zeggen niet. Het probleem zit bij het inloggen met DigiD.

De maker van die koppeling heeft maatregelen genomen om DDoS-aanvallen tegen te gaan, maar die lijken nog niet voldoende te werken. De site is nadat de aanvallen begonnen aangesloten op de Nationale Wasstraat, een initiatief van internetproviders om gezamenlijk DDOS-aanvallen te weren. “Het kost even tijd om dat goed in te regelen”, zegt directeur Octavia de Weerdt van de organisatie die de ‘wasstraat’ beheert.

Of de aanvallen gevolgen hebben op de dagelijkse cijfers, omdat mensen bijvoorbeeld geen testafspraak kunnen maken, is moeilijk te zeggen. “We zien niet wat we niet weten. We roepen mensen op om te bellen voor een testafspraak als het online niet lukt, de telefoonlijn is goed bereikbaar.”

To Top