112Vandaag

Binnenland

Tot twee jaar cel geëist voor vriend-in-nood-fraude via WhatsApp

whatsapp

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren celstraffen van twee en één jaar geëist tegen twee mannen van 21 en 24 jaar. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij grootschalige zogenaamde vriend-in-nood-fraude via WhatsApp. Op die manier maakten ze nietsvermoedende slachtoffers uit het hele land duizenden euro’s afhandig. Verzocht is om zes maanden van elk van de geëiste straffen als voorwaardelijk deel op te leggen. Tegen de 21-jarige is aanvullend ook een taakstraf van 120 uur geëist.

Bij vriend-in-nood-fraude kiezen criminelen op sociale media zoals Facebook een slachtoffer en kijken ze met wie deze bevriend is. Ze plakken een online beschikbaar fotootje van een vriend of familielid in een Whatsapp-account en benaderen vervolgens via WhatsApp het slachtoffer, waarbij ze zich voordoen als de vriend of het familielid. Het slachtoffer denkt – dankzij het fotootje en ondanks het vreemde nummer – daadwerkelijk te communiceren met de vriend, zoon of dochter. De criminelen vragen het slachtoffer of deze kan helpen door een urgente factuur voor ze te betalen. De loodgieter moet bijvoorbeeld met spoed betaald worden in verband met een lekkage, of de hypotheek moet dringend overgemaakt worden om beslag te voorkomen. Vaak wordt dit verzoek gedaan in combinatie met een smoes over een verloren bankpas of geblokkeerd internetbankieren. Het slachtoffer wil zijn vriend of familielid uit de brand helpen en maakt het gevraagde bedrag over naar de opgegeven bankrekening, die in werkelijkheid aan een katvanger toebehoort. Deze pint het geld vervolgens en draagt het bedrag geheel of gedeeltelijk af aan de oplichters.

De verdachten die gisteren terecht stonden, kwamen in beeld na onderzoek naar een reeks katvangers naar wie slachtoffers geldbedragen hadden overgemaakt. Onderzoek naar telefoongegevens en informatie uit diverse verhoren leidde naar de verdachten die destijds beiden in Maarssen woonden. De 21-jarige man wordt verdacht van acht gevallen van oplichting en van witwassen. De 24-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid bij vijf gevallen van oplichting en ook van witwassen. Hij was met name actief bij het ronselen van katvangers.

Tegen de 21-jarige man is ook een ontnemingsvordering ingediend. Er is berekend dat hij ruim 24 duizend euro met criminele activiteiten heeft verdiend. Dat bedrag moet hij als het aan het Openbaar Ministerie ligt terugbetalen. Diverse slachtoffers dienden een ‘vordering benadeelde partij’ in, waarmee zij hun schade door de verdachten vergoed kunnen krijgen.

Vormen van oplichting zoals WhatsAppfraude zijn niet mogelijk zonder katvangers; personen die al dan niet voor een kleine beloning hun bankrekening ter beschikking stellen voor de initiatiefnemers van de fraude. Deze katvangers, ook wel ‘geldezels’ of ‘money mules’ genoemd, handelen vaak uit naïviteit en laten zich makkelijk verleiden. Ze vormen echter een onmisbare schakel in de fraude. Het beschikbaar stellen van een bankrekening voor criminele doeleinden is dan ook strafbaar. Drie katvangers die actief waren voor de verdachten die gisteren terecht stonden, hebben eerder een geldboete moeten betalen en schade moeten vergoeden.

Morgen staan nog vier verdachten terecht voor hun betrokkenheid bij Whatsappfraudezaken.

De rechtbank doet op 26 mei uitspraak.

To Top