112Vandaag

Noord-Brabant

Tommie werd doodgeschoten om een zak wiet: veertien jaar cel geëist

officier van justitie

Op woensdag 2 september 2020 werd de 29-jarige Tommie Reijnen doodgeschoten in Boxmeer. De vermoedelijke dader werd snel opgepakt en stond gisteren voor de rechter in Den Bosch. De officier van justitie was helder over de ernst van de zaak: “Een geliefde zoon en broer is om een zak wiet uit het leven van de nabestaanden gerukt.” Ze eiste vanmiddag een gevangenisstraf van veertien jaar tegen de verdachte.

Wat gebeurde er vorig jaar? Die avond krijgt de politie rond 20.15 uur een melding. Iemand zou in een brandgang aan de Leeuwerik onwel zijn geworden en zijn overleden. Die iemand bleek Tommie Reijnen te zijn. Hij zou later die maand dertig jaar zijn worden. Maar al gauw blijkt er iets anders te zijn gebeurd. Tommie is doodgeschoten. Op camerabeelden van een cafetaria is de vermoedelijke schutter te zien. De man stapt na de schoten in een auto en onder meer aan de hand van het kenteken komt de politie op het spoor van een 19-jarige man uit Vortum-Mullem. Hij wordt de volgende ochtend door een arrestatieteam opgepakt en bekent kort daarna de schoten te hebben gelost. Het vuurwapen wordt op zijn aanwijzen gevonden in zijn auto.

Ruzie om wiet
Een conflict over drugs blijkt de aanleiding te zijn voor de gewelddadige dood van Tommie, die die avond samen met een vriend een afspraak had met de verdachte over de aankoop van honderd gram wiet. Er ontstaat ruzie over de kwaliteit van de drugs en Tommie stapt vervolgens zonder te betalen met de zak wiet op zijn fiets. Van de schoten die Tommie daarna in zijn rug treffen blijkt er één dodelijk. Ook de vriend van Tommie wordt beschoten. Hoewel zijn kleding wordt geraakt, raakt hij als door een wonder niet gewond. Met de zak wiet gaat de schutter ervandoor.

“Zwaar, elke dag”
De officier van justitie markeert tijdens de zitting de ernst van de feiten: “Wij hebben hier te maken met een voltooide doodslag en een poging tot doodslag. Het gaat om twee levensdelicten, het op een na zwaarste delict dat we in ons wetboek kennen. Een geliefde zoon en broer zijn om een zak met honderd gram wiet uit het leven van de nabestaanden gerukt. Ze kunnen geen afscheid nemen, nooit meer zeggen dat ze van hem houden. En dat valt zwaar, elke dag. De vriend van Tommie overleefde, maar heeft nog steeds nachtmerries en psychische klachten. Voor alle betrokkenen zal de tijd de wonden verzachten, maar de pijn en angst zullen nooit meer helemaal weg gaan.”

Jarenlange celstraf
Naast de ernst van de feiten, weegt de officier van justitie ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte mee. Het gaat om een jongeman van 19 jaar met een blanco strafblad. Hij heeft geweigerd mee te werken aan het psychologisch rapport, net zoals hij geweigerd heeft mee te werken aan het reclasseringsrapport. Voor het OM is het daarom niet mogelijk een duidelijk beeld te krijgen van de psychische gesteldheid van de verdachte. Daarom eist het OM een gevangenisstraf van veertien jaar.

Uitspraak is de zaak is over twee weken.

To Top