112Vandaag

Limburg

Zes aanhoudingen in onderzoek naar vriend-in-noodfraude

whatsapp

Heerlen – Politie Heerlen heeft afgelopen week zes verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij vriend-in-noodfraude. Dit naar aanleiding van een landelijk onderzoek, geleid door het cybercrimeteam in Oost-Nederland. Het gaat om vier mannen (53, 21, 53, 43 jaar) en twee vrouwen (19 en 45 jaar), allen uit Heerlen. Zij hebben als geldezel bijgedragen aan het oplichten van slachtoffers via vriend-in-noodfraude. Alle verdachten zijn heengezonden met een dagvaarding. Het onderzoek is nog volop lopende. Meerdere acties rond geldezels worden in de komende periode in heel Nederland verwacht.

Om de vriend-in-nood-fraude effici├źnter aan te pakken, worden alle landelijke internet-aangiftes door het cybercrimeteam in Oost-Nederland gebundeld en geautomatiseerd onderzocht op naam en telefoonnummer/bankrekeningnummer. Hiermee kan geanalyseerd worden hoe de netwerken in elkaar zitten. Door al deze zaken op deze manier naast elkaar te leggen, ontstaan er clusters van oplichtingen die zeer waarschijnlijk door hetzelfde criminele netwerk gepleegd zijn.

Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. Hierbij wordt frauduleus verkregen geld doorgesluisd naar criminelen.

To Top