Koninklijke Horeca Nederland zegt dat er “langzaam maar zeker een beetje licht aan het einde van de tunnel komt”, nu het kabinet heeft aangekondigd dat de terrassen mogelijk open kunnen. Wel heeft de horecabranchevereniging er bij het kabinet op aangedrongen verder te kijken dan alleen het openen van de terrassen. “Dit is slechts voor een klein deel van de horecaondernemers een verbetering.” schrijft NOS.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Met de lente in aantocht is het noodzakelijk dat de terrassen op 31 maart weer open kunnen; het is een eerste stap. Wij zijn echter van mening dat het eerder kan én moet. Het ontbeert het kabinet aan vertrouwen, terwijl er zeer gedegen plannen liggen. Naast versoepelingen voor de terrassen vinden wij écht dat er een breder deel van de horeca op een veilige en verantwoorde manier open móet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opening van de eet- en drinkgelegenheden in hotels voor de hotelgasten en de opening van restaurants en cafés onder voorwaarden.”
Volgens de horecabrancheclub is het noodzakelijk dat ondernemers voorlopig wel “consequent en volledig” worden gecompenseerd. Na een jaar corona kun je ondernemers niet laten barsten met een gedeeltelijke vergoeding, zegt Willemsen. “KHN zet al maanden in op de verbetering van de steunpakketten. In de gesprekken van vorige week hebben we dit opnieuw aangekaart en het belang van gerichte financiële én volledige compensatie benadrukt.”