112Vandaag

Binnenland

Ook bij verbod gaan winkels toch weer open, ‘niets meer te verliezen’

st
Stockfoto

Steeds meer winkeliers zeggen dat ze volgende week hun deuren weer openen, ook als het kabinet vanavond op de persconferentie bekendmaakt dat ze voorlopig nog dicht moeten blijven. “We horen het in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland, tot in Limburg”, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie INretail.

Een winkeliersvereniging in Klazienaveen, met 140 leden, zegt dat winkels in het dorp op 2 maart sowieso weer opengaan.

“Ik begrijp de ondernemers die met hun rug tegen de muur staan. Ze zijn alles al kwijt, ze hebben niets te verliezen”, zegt de woordvoerder van INretail. “Dit is wat er gebeurt als je perspectief verliest. Ik zie overal ondernemers wanhopig contact zoeken met burgemeesters. Die onmacht wordt overal in Nederland gevoeld.”

De meeste sport- en kledingwinkels hebben te maken met een omzetdaling van 60 tot 100 procent. Er staan 50.000 banen op de tocht.

Toch roept INretail winkeliers niet op om hun deuren te openen, want overtreding kan een boete van 4000 euro opleveren.

To Top