112Vandaag

Binnenland

Burgemeesters willen versoepelingen, maar ‘we moeten moedig blijven’

avondklok

Naast de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, die pleit voor versoepelingen van de coronamaatregelen, merken ook andere burgemeesters dat ‘de rek eruit is’. “Mensen zijn moe en een beetje gedeprimeerd”, zegt Femke Halsema van Amsterdam tegen het ANP.

Burgemeester Jan van Zanen uit Den Haag snakt ook naar meer perspectief. “Dat wil ik al sinds maart vorig jaar”, zegt hij volgens het persbureau. “De wens om versoepeling kan ik me voorstellen. Ik hoop dat er weer iets mogelijk is, maar ik durf het niet te beloven. We moeten moedig blijven.”

Sharon Dijksma van Utrecht is bezorgd. Zij ontvangt geregeld brieven van inwoners bij wie het water aan de lippen staat. John Jorritsma van Eindhoven snapt de zorgen, maar is wat voorzichtiger: “Iedereen is er klaar mee, maar ik kijk ook naar de realiteit.”

Emile Roemer van Alkmaar wil vooral kijken naar wat er wél veilig kan in plaats van wat er niet kan. En Wouter Kolff van Dordrecht spreekt van de “moeilijkste fase sinds het begin van de crisis”. “Het draagvlak komt onder druk te staan en de druk op de medische zorg is nog steeds hoog.”

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn in Utrecht bij elkaar om te praten over de minimale versoepelingen die het kabinet morgen bekendmaakt. Er wordt onder meer gesproken over het gedeeltelijk openen van de middelbare scholen en de kappers. Ook ligt de verlenging van de avondklok op tafel.

To Top