112Vandaag

Binnenland

Meerdere regio’s waarschuwen: ga van het ijs af

schaatser

In meerdere regio’s wordt gewaarschuwd voor dooi en zwak ijs. Onder meer de gemeenten Stichtse Vecht en Wijdemeren roepen schaatsers op om het ijs direct te verlaten omdat de kwaliteit achteruit is gegaan. “Ga nu van het ijs af! Kom niet meer schaatsen in Loosdrecht”, zegt ook de ijsclub De Loosdrechtse Plassen.

In Friesland wordt gewaarschuwd voor dooi en voor het draaien van de wind. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op de Friese meren, zegt de Friesche IJsbond.

In de provincie Groningen worden waarschuwingen afgegeven voor scheurend ijs op onder meer het Schildmeer en het Oldambtmeer.

Ook in Zuid-Holland wordt het ijs slechter. Onder andere de gemeente Kaag en Braassem, bij Leiden, adviseert om niet meer die kant op te komen. “Neem geen onnodige risico’s.”

De brandweer en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zeggen op Twitter dat het dooien is begonnen. “Het ijs zal beginnen te smelten en kan daardoor verraderlijk zijn. Als je toch besluit te gaan schaatsen, test dan goed de sterkte van het ijs en voorkom dan de brandweer je moet redden.”

To Top