112Vandaag

Binnenland

Basisscholen gaan niet op 25 januari open, volgende week besluit avondklok

school

De basisscholen en de kinderopvangcentra gaan niet op 25 januari weer open. Ingewijden melden dat het kabinet dat zal besluiten naar aanleiding van een advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat in handen is van de NOS.

Het OMT verwijst in het advies naar de “zorgelijke ontwikkelingen” rond de Britse variant van het virus. De situatie is volgens het OMT ook weer niet zo slecht dat scholen zouden moeten ophouden met de noodopvang voor bijvoorbeeld kinderen van mensen met cruciale beroepen.

De deskundigen benadrukken dat ze het negatieve advies niet geven omdat kinderen een verhoogd risico zouden lopen door de Britse variant. Daar is uit onderzoek niets van gebleken. Kinderen raken juist minder vaak besmet dan volwassenen, en worden ook meestal minder ziek.

Klachtenvrij
Het lopende onderzoek naar de uitbraak van de variant in Bergschenhoek bevestigt het vermoeden dat kinderen vaak helemaal klachtenvrij blijven, terwijl ze wel besmet zijn, schrijft het OMT.

Het kabinet overwoog om de basisscholen en kinderopvangcentra al op 25 januari weer te openen, om leerachterstanden bij kwetsbare leerlingen tegen te gaan. Het voortgezet onderwijs blijft sowieso tot 9 februari gesloten.

Avondklok
Het advies van het OMT wordt morgen door de meest betrokken ministers besproken in het Catshuis. Daarna zal het kabinet vrijwel zeker besluiten om de basisscholen in ieder geval dicht te houden tot 9 februari. Dat is de dag dat lockdown mogelijk opgeheven wordt.

Verder zal het kabinet volgens de ingewijden begin volgende week een besluit nemen over het invoeren van een avondklok. Ook daarover krijgen de ministers een advies van het OMT.

To Top