112Vandaag

Buitenland

Boris Johnson kondigt nieuwe lockdown aan voor Londen en zuidoosten van Engeland: “Nieuw opgedoken variant coronavirus mogelijk 70 procent besmettelijker”

Boris Johnson
Boris Johnson

Londen, het zuidoosten en oosten van Engeland gaan vanaf zondagochtend opnieuw op slot. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd. De nieuwe restricties zullen volgens BBC in grote lijnen gelijk zijn aan de nationale beperkingen die in november in Engeland werden ingevoerd. De beperkingen duren twee weken en worden op 30 december herzien. Boris Johnson had het zaterdag ook over de nieuwe variant van het virus die circuleert. Hij zei dat die mogelijk 70 procent besmettelijker is dan de huidige.

De nieuwe stam van het coronavirus, die in vooral in Londen en het zuidoosten van Engeland is opgedoken, kan zich weleens sneller verspreiden dan eerdere varianten van het virus, waarschuwen de Britse gezondheidsautoriteiten. Ze hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hiervoor gewaarschuwd, maakte gezondheidsadviseur Chris Whitty eerder op de dag bekend.

Whitty is de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Britse regering. De ontdekking van de nieuwe stam was maandag al bekendgemaakt. Op basis van de eerste analyse van gegevens erover, constateert een speciale adviesgroep dat de nieuwe stam zich mogelijk sneller verspreidt. Nader onderzoek moet daarover meer duidelijk maken.

Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van SARS-CoV-2 dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins.

Nieuwe lockdown
De Britse premier Boris Johnson had zaterdag dan ook een overleg met zijn belangrijkste ministers om te bekijken of de nieuwe coronavariant extra maatregelen noodzakelijk maakt. Na afloop van dat overleg kondigde Johnson aan dat inwoners van Londen, het zuidoosten en het oosten van Engeland vanaf zondag opnieuw in lockdown moeten. Verplaatsingen moeten zoveel mogelijk worden beperkt, niet-essentiële winkels moeten sluiten en ook fitnesscentra gaan dicht. Mensen mogen de gebieden in lockdown niet betreden of verlaten, kondigde Johnson aan.

Ook de regels rond sociale contacten worden strenger in de getroffen gebieden. Inwoners van Londen en de andere regio’s, mogen geen contact hebben met mensen buiten hun eigen huishouden, ook niet met Kerstmis. Britten die in een andere, minder zwaar getroffen regio wonen, mogen een ‘Kerstbubbel’ vormen met maximaal drie andere gezinnen, maar wel enkel op kerstdag.

To Top