112Vandaag

Binnenland

De Jonge: ‘Huidige maatregelen zeker tot in december nodig’

perscon

De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zijn zeker tot december nodig. Dat zei minister De Jonge in het persmoment over de coronapandemie.

De lockdown die twee weken geleden is begonnen heeft nog geen duidelijk beeld opgeleverd, zegt premier Rutte. “Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen.”

Het kabinet kijkt de situatie nog even aan en gaat niet over tot nieuwe maatregelen, laat staan het afzwakken van maatregelen. Rutte: “We willen de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. Dat is het lastige evenwicht.”

Minister De Jonge zegt dat onderzoek van het RIVM uitwijst dat nu aanvullende maatregelen nemen geen effect heeft op de piek die er nu aankomt. “Maar het kan wel de snelheid van de toename van het aantal besmettingen afremmen”, zegt De Jonge.

Het kabinet zal zeker extra maatregelen nemen als dat ergens de komende dagen nodig blijkt. “De besmettingsgraad moet dalen”, zegt De Jonge. “Anders houdt de zorg het gewoon niet vol.”

To Top