112Vandaag

Buitenland

Leraar onthoofd die in klas nabij Parijs Mohammed-karikaturen toonde, dader doodgeschoten en familieleden opgepakt

RAID
Stockfoto

In Conflans Sainte-Honorine (Yvelines), een voorstad ten noordwesten van Parijs, is vrijdag op straat een man onthoofd. De dader zou “Allah Akbar” hebben geroepen, meldt Le Parisien. Het gaat volgens de krant om een achttienjarige Tsjetsjeen. Het slachtoffer, Samuel P., was een geschiedenisleraar die onlangs in de klas karikaturen liet zien van de profeet Mohammed. De dader is doodgeschoten door de politie. Vier familieleden van de Tsjetsjeen – waaronder een minderjarige – zijn opgepakt. President Emmanuel Macron noemt de leerkracht het slachtoffer van “een duidelijke islamistisch geïnspireerde terreuraanslag” schrijft HLN.

De vermoedelijke dader had een keukenmes bij en bedreigde enkele honderden meters verder in de nabijgelegen stad Eragny-sur-Oise de ordediensten. Die waren opgeroepen, omdat een verdacht individu aan een school aan het rondwaren was. Door de bedreigingen opende de politie meermaals het vuur, wat de man het leven kostte, zo hebben enkele media gemeld.

De feiten speelden zich omstreeks 17 uur af nabij een school. Na de moord bedreigde de dader de politie met een mes en werd hij neergeschoten. De politie heeft verzocht de plaats van de onthoofding en de schietpartij te mijden. Het antiterreurparket is met het onderzoek belast.

Volgens de eerste vaststellingen zou het slachtoffer, een leerkracht geschiedenis, onlangs zijn studenten een les over vrijheid van meningsuiting hebben gegeven, schrijft Le Parisien. Tijdens die les zou hij Mohammed-cartoons hebben getoond. Nadien kreeg de leraar bedreigingen van ouders, die de school hadden gevraagd om de man te ontslaan. De leerkracht had klacht ingediend bij de politie.

De verdachte zou “Allah Akbar” hebben geroepen. Het zou volgens Le Parisien om een achttienjarige Tsjetsjeen gaan. Hij had een mes bij zich en naast hem werd een geweer gevonden. De man postte naar verluidt een gruwelijke video met het afgehakte hoofd net voordat hij werd neergeschoten, meldt Le Parisien nog.

De ontmijningsdienst is ook ter plaatse gekomen om te onderzoeken of de man geen explosievengordel omhad, meldden meerdere media.

Terreur
De Franse president Emmanuel Macron heeft zich, net als premier Jean Castex, ter plaatse begeven. Volgens Macron werd de leerkracht het slachtoffer van “een duidelijke islamistisch geïnspireerde terreuraanslag”. “Een van onze burgers is vandaag vermoord omdat hij lesgaf, omdat hij leerlingen onderwees over vrijheid van meningsuiting”, zei Macron. Hij zei ook dat het “obscurantisme nooit zal winnen” en dat de “gehele natie” aan de zijde van de leerkrachten staat om hen te “beschermen”.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin is teruggekomen uit Marokko om naar het crisiscentrum in zijn ministerie te gaan voor overleg met Macron en premier Jean Castex. De strijd tegen islamistisch terrorisme is één van de prioriteiten van Macron en de centrumregering van premier Jean Castex. Sinds jaren lijdt Frankrijk onder islamistische aanslagen die al aan meer dan 250 mensen het leven hebben gekost.

Charlie Hebdo
In 2015 vielen twaalf doden door een terroristische aanval op het satirische Charlie Hebdo. Dat gebeurde kort nadat het blad cartoons met de profeet Mohammed had gepubliceerd.

Vorige maand was er een steekincident bij het vroegere kantoor van het blad. Dat was kort nadat het blad weer karikaturen van Mohammed had gepubliceerd vanwege de rechtszaak tegen betrokkenen bij de terreuraanval.

To Top