112Vandaag

België

België: Horeca vanaf maandag een maand dicht, ook avondklok in hele land – Eén nauw contact per persoon

coronavirus

Het overlegcomité van de verschillende regeringen van België zat urenlang samen om te vergaderen over de verstrenging van de coronamaatregelen. De sluiting van de horeca, één ‘knuffelcontact’ buiten het gezin en een avondklok tot middernacht zijn daarbij de meest ingrijpende. Een overzicht van alle nieuwe maatregelen.

Premier Alexander De Croo had gisteren in de Kamer gezegd dat er extra maatregelen nodig zijn om de coronacijfers en de situatie in de ziekenhuizen onder controle te houden. Het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde besmettingen staat nu al op 5.976 per dag. Maandag waren het er zelfs 8.582, een nieuw record.

“Dit zijn ontstellende cijfers die hoger liggen dan wat we gezien hebben in maart en april”, zei De Croo op de persconferentie na het overlegcomité. “De komende dagen zullen we nog geen goed nieuws zien in de cijfers. Vandaag hebben we één opdracht: de cijfers naar beneden krijgen.”

Horeca vier werken gesloten
Het overlegcomité is overeengekomen dat cafés en restaurants vanaf maandag voor 4 weken dicht moeten. De maatregel wordt na twee weken geëvalueerd. Afhalen van maaltijden blijft wel mogelijk tot 22 uur. Voor de horecasector komt er een omvangrijk steunpakket.

“Dit komt onwaarschijnlijk hard aan. Als er geen bewijzen zijn voor meer besmettingen in de horeca, voelt dit aan als een onrechtvaardige beslissing”, zei Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen, in VTM NIEUWS.

Avondklok vanaf middernacht
Er komt een ‘nachtklok’ tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends, behalve voor essentiële verplaatsingen, zoals woon-werkverkeer, professionele verplaatsingen of om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan. Daarnaast komt er ook een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur.

Telewerk wordt de regel
Na het Overlegcomité van vorige week werd erop gehamerd dat telewerk sterk aanbevolen wordt. Telewerk wordt de regel waar het kan zodat onder meer de druk op het openbaar vervoer vermindert. De maatregel mag de continuïteit van het bedrijf niet in het gedrang brengen. “Alles moet in het werk gezet worden zodat de werknemers dat op een veilige manier kunnen doen”, aldus premier De Croo over de bedrijven waar telewerk niet mogelijk is.

Slechts één nauw contact buiten het gezin
Het Overlegcomité heeft ook beslist dat elk individu nog slechts één nauw contact mag hebben buiten het eigen huishouden. Eén gezin mag vier dezelfde bezoekers ontvangen per twee weken. “Hou daarbij zeker anderhalve meter afstand. Vorige week zei ik dat je ook mensen buiten het huishouden mag knuffelen. Maar nu zeggen we: niet meer dan één persoon buiten je gezin, waarbij je die afstandsregel niet respecteert”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “We vragen wel dat mensen gedurende een periode van twee weken niet wisselen van personen, want dat heeft het virus graag. Na twee weken mag je dan aan andere mensen denken.”

(Kerst)markten
Markten en kleine kermissen (tot 200 mensen) blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden. “Hoe jammer het ook is, maar de kerstmarkten nodigen het virus uit om rond te dwalen”, zei Vandenbroucke.

Cultuur- en sportsector
Minister Vandenbroucke zei dat de protocollen met de cultuur- en sportsector de komende week herbekeken zullen worden om ze aan te passen aan de huidige situatie. In afwachting, tot volgende week vrijdag dus, blijven de huidige protocollen van kracht. Voor activiteiten die niet onder die protocollen vallen, wordt het maximum aantal mensen beperkt tot 40.

Voor indooractiviteiten blijven de huidige afspraken – de zogenaamde protocollen – gelden. Tegen volgende week vrijdag worden die geëvalueerd. Er geldt wel een verbod op de verkoop van drank en voeding. Toeschouwers bij sportwedstrijden kunnen voorlopig nog, maar worden beperkt. Kantines worden wel gesloten.

Coronabarometer nog niet op punt
De langverwachte coronabarometer staat nog niet definitief op punt. Volgens minister Vandenbroucke is er over de barometer een akkoord rond de drempelwaarden die gehanteerd zullen worden. Volgens die drempelwaarden zitten we nu in het hoogste alarmniveau, het niveau vier. Wel is nog niet uitgemaakt welke maatregelen er voor elk van de niveaus zullen gelden. “Als we de barometer op punt stellen, moet het duidelijk zijn wat dat betekent.”

Daarnaast blijven uiteraard deze eenvoudige basisregels van kracht:
• Hou anderhalve meter afstand. Als dat niet gaat, dan draag je een mondmasker, zoals in de winkels, in de bus, op de tram of trein en ook in straten en op pleinen waar het heel druk is. Bovendien kunnen gouverneurs als het nodig is de mondmaskerplicht nog breder maken.

• Beperk sociale contacten.

• Regelmatig handen wassen en zakdoek maar één keer gebruiken.

To Top