Tot 3,5 jaar cel voor gewelddadige overval op ondernemer in Eindhoven - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

Tot 3,5 jaar cel voor gewelddadige overval op ondernemer in Eindhoven

Cellencomplex

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Capelle aan den IJssel veroordeeld tot een celstraf van 42 maanden voor een gewelddadige poging tot diefstal. Een 29-jarige man uit Arnhem krijgt 40 maanden celstraf voor zijn aandeel.

De verdachten gingen in december 2011 naar de Mensfortweg in Eindhoven waar de eigenaar van een dakdekkersbedrijf net bezig was zijn zaak te openen. De verdachten vielen de man in het portiek bij de voordeur aan en gaven hem meerdere klappen. Het slachtoffer viel op de grond en liep aanzienlijk letsel op. Op het moment dat een aantal medewerkers van een naastgelegen bedrijf te hulp kwam, gingen de daders er vandoor. Een paar medewerkers zetten de achtervolging in, maar staakten hun inspanningen toen één van de verdachten met een vuurwapen in de richting van een achtervolger schoot. De 29-jarige man was kort na het voorval even in beeld als verdachte, maar de zaak kwam pas echt aan het rollen toen er in 2018 ook een DNA-match was met de medeverdachte .

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten fors geweld hebben gebruikt bij hun poging tot diefstal. Alleen omdat de verdachten werden gestoord is het niet ernstiger afgelopen voor het slachtoffer. Daarnaast schoten ze met een vuurwapen op een achtervolger. Dit alles laat zien dat de mannen er niet voor terugschrikken om, met enkel oog voor eigen gewin, fors geweld tegen anderen te gebruiken. Verder weegt mee dat het slachtoffer verklaart dat hij nog jarenlang last heeft gehad van de herinnering aan het voorval. Dit rekent de rechtbank de verdachten zeer aan. De jongste verdachte krijgt 2 maanden meer cel, omdat hij vóór dit incident al was veroordeeld voor een straatroof, mishandeling van een politieagent en een andere poging tot diefstal.

De verdachten moeten – naast een celstraf – ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van in totaal 2.500 euro.

To Top