‘Politiewerk in Eindhoven is echt anders dan in Amsterdam’ - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

‘Politiewerk in Eindhoven is echt anders dan in Amsterdam’

ehv
Foto: Politie

Eindhoven – ‘Het ene moment sta je tussen de toeristen te filmen op de Wallen in Amsterdam en het andere moment ben je in een drugspand in Eindhoven aan het draaien.’ Presentator Ewout Genemans gaat voor de serie Bureau 040 opnieuw op pad met de politie, dit keer is het zuiden aan de beurt.

Waar het in Bureau Burgwallen draaide om het drukke centrum van Amsterdam, wordt nu meer gekeken naar problemen in de woonwijken van Eindhoven. Ewout: ‘In die wijken zijn we meer bezig met woningbraken en drugsdelicten. De focus van de agenten die we volgen ligt meer op contact maken. Ze praten veel met bewoners en controleren auto’s en scooters om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Ook willen we in deze serie laten zien waarvoor je de politie allemaal kunt bellen, want de politie is er niet heus alleen maar als je aangifte wil doen van diefstal. De positieve ervaringen willen we ook delen.’

Dezelfde opleiding, andere aanpak
Ewout loopt sinds februari mee met de politie. Hij gaat daarbij vooral met agenten op meldingen af, zoals aanrijdingen, overlast of huiselijk geweld. ‘Meldingen zijn er genoeg, daardoor leer ik veel over politiewerk op verschillende plekken. De meeste mensen wonen toch in een woonwijk en niet in het drukke centrum van een grote stad, dus ik denk dat deze serie heel herkenbaar wordt. En ondanks dat alle agenten dezelfde opleiding hebben gehad, verschilt de aanpak. In Amsterdam zijn ze wat strenger. Meldingen met toeristen in een drukke stad vragen om een andere aanpak dan in een wijk waar je iedere dag met de bewoners te maken hebt. De ervaring is echt anders hier.’

Corona
Vanwege de corona-uitbraak hebben de opnames kort stilgelegen, maar Ewout wilde al snel weer gaan filmen. ‘De politie werkt ook gewoon door. Het is gek om een serie te maken over agenten, maar dan zelf te stoppen als zij door moeten gaan. Juist nu is er ook veel om te laten zien. Natuurlijk blijven we wel op anderhalve meter afstand van elkaar. In de busjes waarin we rondrijden gaat dat heel goed. En bij sommige meldingen kun je even wat minder dichtbij komen.’

Bureau 040 wordt dit najaar door RTL4 uitgezonden in achttien afleveringen.

To Top