Taakstraf en celstraffen voor drugsdelicten in Nuenen - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

Taakstraf en celstraffen voor drugsdelicten in Nuenen

rechter kijkt scherm

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 47-jarige man uit Geldrop veroordeeld tot een celstraf van 183 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en de maximale taakstraf van 240 uur. Hij stelde zijn loods ter beschikking voor de opslag van materialen en chemicaliën voor de productie van harddrugs. Een 30-jarige man uit Uden krijgt 5 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor het vervoeren van deze vaten met chemicaliën. De rechtbank spreekt een derde verdachte vrij.

De politie zag tijdens een nachtelijke inkijkoperatie in mei 2018 dat er in 2 loodsen in Nuenen materialen en stoffen aanwezig waren voor de productie van harddrugs. Het ging onder meer om jerrycans en vaten met chemicaliën (zoutzuur en aceton) en goederen (onder meer een sealmachine).

Volgens de huurder van een van de loodsen, de man uit Geldrop, wist hij niets van de aanwezigheid van deze spullen, hoewel hij aangaf dagelijks in zijn loods te komen. Volgens de politie ging het om zodanig grote hoeveelheden materialen, met name jerrycans, dat het niet anders kan dan dat de verdachte moet hebben geweten van de aanwezigheid van de spullen in die ruimte. De rechtbank oordeelt dat de man uit Geldrop zich schuldig maakte aan voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs. Hij wordt vrijgesproken van het bezit van 1 kilo amfetamine. Die drugs lagen niet open en bloot in de loods, maar zaten in een doos. Er is volgens de rechtbank geen bewijs dat de verdachte hiervan wist.

Vervoer naar afgesproken plek
De man uit Uden bracht op een dag in mei 2018 vanuit een van de loodsen een aantal jerrycans met een busje naar een afgesproken plek in Veldhoven. Hij bekende dat hij wist dat er chemicaliën in zaten. De rechtbank weegt bij het bepalen van zijn straf mee dat hij meerdere malen is veroordeeld voor drugsdelicten. Hij liep in mei 2018 ook in een proeftijd van een eerdere veroordeling van de politierechter. Voor die zaak moet de verdachte nu – naast zijn nieuwe celstraf – een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 1 maand uitzitten.

Het Openbaar Ministerie verwijt een 36-jarige man uit Eindhoven dat hij tussen 27 maart en 31 mei 2018 ook betrokken was bij de voorbereidingshandelingen. Hij is in die periode echter niet op camerabeelden bij de loodsen in Nuenen gezien. Ook verder is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat deze verdachte zich daar schuldig aan heeft gemaakt. Hij wordt dan ook vrijgesproken.

De zaak tegen een 42-jarige medeverdachte werd 2 weken geleden aangehouden en wordt op een later – nog nader te bepalen moment – behandeld.

To Top