Spaanse ambulances met coronapatiënten bekogeld met stenen - 112Vandaag

112Vandaag

Buitenland

Spaanse ambulances met coronapatiënten bekogeld met stenen

spaanseambu
Stockfoto: Paul Townley/Flickr

In Spanje zijn meerdere ambulances die in totaal 28 oudere coronapatiënten vervoerden met stenen bekogeld. Dat heeft de Spaanse politie woensdag laten weten schrijft HLN.

De aanvallen startten dinsdag al in het zuidelijke La Línea de la Concepción. Tientallen mensen probeerden te verhinderen dat geïnfecteerden en deels ook Covid-19-zieken vanuit andere gemeenten naar een home in de Andalusische stad zouden worden overgebracht, om daar in quarantaine te verblijven.

Barricades
De demonstranten probeerden de colonne ambulances met een dwars over de weg geparkeerde wagen en barricades tot stilstand te brengen. Afgelopen nacht demonstreerden dan zowat vijftig mensen voor het rusthuis. Zij uitten bedreigingen en staken vuilnisbakken in brand. Uit huizen in de buurt zijn springtuigen naar het gebouw geworpen.

De politie heeft twee mannen opgepakt.

Burgemeester Juan Franco van de stad veroordeelt het gewelddadig protest maar hij zei ook dat de overbrenging van de senioren “niet goed gepland” is geweest. Hijzelf is pas “op het laatste ogenblik op de hoogte gesteld.”

Gespannen sfeer
De ouderen moeten worden verplaatst omdat hun verpleeghuis bij Alcalá del Valle “wordt ontsmet”, aldus een bron binnen de politie. Ze gaan nu in quarantaine in La Linea. Daar zouden de overwegend jonge betogers duidelijk hebben gemaakt dat ze zich ook zullen verzetten tegen de komst van andere patiënten met het virus.

De bron bij de politie zegt dat de strenge maatregelen om het virus te bestrijden hebben geleid tot een gespannen sfeer in de stad. “Degenen die betrokken zijn bij illegale activiteiten zoals de smokkel van tabak of hasj kunnen niets meer doen, omdat ze hun huizen niet zomaar meer mogen verlaten. En als ze dat toch doen, hebben we ze direct te pakken. Omdat er verder niemand op straat is zijn patrouilles veel sneller.”

To Top