Hogere celstraf en tbs na ontploffing in garage - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

Hogere celstraf en tbs na ontploffing in garage

Cellencomplex

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft gisteren 18 maanden celstraf en tbs met voorwaarden opgelegd aan een 45-jarige man. Hij wordt ervan beschuldigd brand in een garage te hebben veroorzaakt, met een ontploffing tot gevolg. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 12 maanden celstraf op, ook met tbs met voorwaarden.

In mei 2017 vond er een ontploffing plaats in een garage in Gemert. De man zou opzettelijk benzine in de garage hebben gesprenkeld. Daarna ontstond er brand. De bewoners van het huis waar de garage bij hoorde waren op het moment van de ontploffing in de woning televisie aan het kijken. De ravage was groot en de verdachte zelf liep ernstige brandwonden op.

Getuigenverklaringen en bewijsmiddelen
De man verklaarde dat hij niet degene was die de garage is binnengegaan en de ontploffing heeft veroorzaakt. De garage was niet vrij toegankelijk en hij zou ook geen reden hebben om de brand te stichten. Getuigen hebben echter verklaard dat zij de man net voor de ontploffing uit de garage hebben zien komen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kleding van de man direct na de ontploffing in brand stond en dat er op zijn schoen een brandversnellend middel zat.

Al met al vindt het hof bewezen dat de man opzettelijk de ontploffing in de garage heeft veroorzaakt.

Celstraf
De man heeft door de ontploffing en de brand een groot gevaar voor de omliggende woningen én de inwoners daarvan veroorzaakt. De gebeurtenis en de aanblik van de man in brandende kleding was traumatisch voor de buurtbewoners. Het hof vindt daarom een celstraf van 18 maanden meer passend dan de celstraf die de rechtbank eerder oplegde. Omdat de man deze periode al in de gevangenis heeft doorgebracht, hoeft hij niet terug de cel in.

Tbs met voorwaarden
Het hof volgt het oordeel van de rechtbank om tbs met voorwaarden op te leggen aan de man. Indien hij niet wordt behandeld, bestaat de kans dat hij opnieuw een misdrijf pleegt. De man moet zich onder andere verplicht laten opnemen in een verslavingskliniek en zich laten behandelen voor zijn persoonlijkheidsproblematiek.
De man moet daarnaast een schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de garage.

To Top