112Vandaag

Gelderland

Brandweer zorgt voor onvergetelijke middag voor Jason (2)

Foto: MelvinCfotografie

Dieren – De brandweer van Dieren heeft afgelopen dinsdagmiddag een onvergetelijke avond verzorgd voor de twee jaar oude Jason. Jason heeft een ernstige ontwikkelingsachterstand door een zeldzame genetische afwijking, DHX30. Hij is 1 van de 31 kinderen die wereldwijd gediagnosticeerd zijn met DHX30. De ouders van Jason zijn een Crowfunding gestart.

Brandweer
De Dierense brandweer helpt graag mee aan de crowfunding voor Jason. Vier brandweerwagens kwamen dinsdagmiddag de Catharina van Rennesplein oprijden. Jason, is net zoals alle andere jonge kinderen groot brandweer fan. Jason raakt geprikkeld van verlichting en word hier enthousiast van. Jason keek zijn ogen uit toen de brandweerwagens met blauwe lampen aan kwamen bij de woning. Hij glunderde van oor tot oor en keek zijn ogen uit.

Wie is Jason?
Jason is een jongetje van 2,5 jaar die altijd vrolijk, lief en tevreden is. Hij is een grote fan van Woezel en Pip, houdt van kietelspelletjes en vind het geweldig als er liedjes voor hem worden gezongen. Dat klinkt als een droomstart. Maar niet alles is wat het lijkt. Jason heeft een ernstige ontwikkelingsachterstand door een zeldzame genetische afwijking, DHX30. Hij is 1 van de 31 kinderen die wereldwijd gediagnosticeerd is. Jason kan niet aangeven dat hij iets nodig heeft door het aan te kunnen wijzen of door iets te zeggen. Jason zit op een speciaal kinderdagcentrum krijgt daar fysio, logopedie en begeleiding.

Jason moet ondersteund worden met eten en drinken. Hij kan niets zelf naar zijn mond brengen. Het grove en harde eten moeten wij malen omdat hij het anders niet weg krijgt. Drinken geven via een tuitbeker, slokje voor slokje omdat hij zich anders verslikt. Jason kan niet zitten, staan, lopen of kruipen. Hij kan niet voor zichzelf zorgen. Er is geen zicht of hij dat ooit wel zal kunnen. Jason is volledig afhankelijk van ons en andere mensen om hem heen. Jason wordt steeds groter en zwaarder. Dit is nu al lastig maar zal in de toekomst een groot probleem worden.

Crowfunding
Iedere keer dat hij vervoerd moet worden, moet hij in de auto worden getild. Dit alles is nu al fysiek zwaar en bijna niet meer te doen. Een rolstoelbus kan het vervoersprobleem oplossen. Je zet Jason in zijn aangepaste wandelwagen en rijdt hem er in of er uit. Om het mogelijk te houden om waar dan ook naar toe te kunnen gaan is een rolstoelbus heel erg belangrijk. Dat kan zijn om naar familie en vrienden te gaan of op vakantie maar ook om eenvoudige dagelijkse dingen zoals even naar een supermarkt of winkel gaan. Helaas kost een rolstoelbus veel geld. Een gedeelte (zoals inbouwen van en onderhoud aan de klep) kan worden vergoed via gemeentelijke regelingen maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag een bus niet ouder zijn dan 3 jaar bijvoorbeeld. Dat betekent dat wij ongeveer 25.000 euro nodig hebben om alleen al een bus te kunnen kopen. Een bedrag wat de ouders van Jason niet zomaar hebben. Daarom zijn de ouders van Jason, Kim en Enrico een crowfunding gestart.

Doneren aan de crowfunding is mogelijk door te klikken op de volgende link (http://ditisjason.nl/doneer/). Neem voor meer informatie een kijkje op de website(https://ditisjason.nl/) die speciaal voor Jason gemaakt is.

To Top