112Vandaag

België

Dennis wordt in Verenigd Koninkrijk een van de zwaarste stormen ooit

storm

Een week na Ciara is Dennis alweer daar. Vanaf vannacht worden er in Nederland en België rukwinden van 80 tot 100 kilometer per uur verwacht. Daarmee zal het minder onstuimig worden dan vorig weekend. Maar dat geldt niet voor het Verenigd Koninkrijk, daar zal Dennis naar verwachting een van de “zwaarste stormen ooit” worden.

Voor het tweede weekend op rij moet het Verenigd Koninkrijk afrekenen met een hevige storm, alle eigenschappen van zo’n storm incluis. Zo worden er rukwinden tot wel 110 kilometer per uur voorspeld en wordt er hevige regenval verwacht. Naar verwachting zal er op amper twee dagen tijd meer regen vallen dan de gemiddelde maandelijkse neerslaghoeveelheid.

Storm Dennis zal in de loop van zaterdag nog aan kracht toenemen en tot zondagavond woeden, aldus meteorologen. Vooral Wales en het noorden en zuidwesten van Engeland krijgen met de storm af te rekenen. De nieuwe storm zou in sommige gebieden op een of twee dagen evenveel neerslag veroorzaken als wat normaal in een maand valt. Aangezien de bodem op vele plaatsen nog verzadigd is, kunnen de gevolgen volgens experts ernstiger zijn.

Daarmee groeit het overstromingsrisico voor honderden huizen. “De regen kan enorme schade veroorzaken bij talrijke gebouwen”, aldus het Met Office, het weerkundige instituut van het Verenigd Koninkrijk. Ook de voorspelde rukwinden hebben gevolgen: inmiddels werden bijna 300 vluchten geannuleerd. Het gaat om tienduizenden passagiers van onder andere luchtvaartmaatschappijen Easyjet en British Airways. Op verschillende plaatsen is het leger ingezet.

Minder zwaar voor Nederland en België
Zo’n vaart zal het dit keer niet lopen in Nederland en België. Vanaf deze namiddag en vooral vannacht en morgen zal het stevig gaan waaien met rukwinden van 80 tot maximaal 100 kilometer per uur, maar Dennis zal niet zo fel tekeer gaan als zijn voorganger Ciara. “Dennis wordt minder zwaar dan zijn voorganger”, legt onze weerman David Dehenauw uit. “Vanaf 80 kilometer per uur kunnen er natuurlijk wel bomen omwaaien. Als die op een ongelukkige plaats terechtkomen, kan de schade alsnog groter zijn dan tijdens de vorige storm. Maar weerkundig gezien wordt storm Dennis minder zwaar.”

To Top