Slachtoffers ID-fraude werden benaderd door boze kopers - 112Vandaag

112Vandaag

Gelderland

Slachtoffers ID-fraude werden benaderd door boze kopers

marktplaats
Stockfoto: OM

Ruim een ton hebben de vier neven volgens het OM verdiend aan het oplichten van honderden mensen via Marktplaats. Hun slachtoffers (soms nog kinderen) die een telefoon, een Playstation of iets anders dachten te kopen, kwamen bedrogen uit. De betaalde goederen werden nooit geleverd en wie verhaal probeerde te halen, kwam uit bij mensen van wie de identiteit was gestolen. Deze week eiste het OM celstraffen tot vier jaar tegen de verdachten.

De vier uit Amsterdam en Arnhem pakte het grootscheeps en professioneel aan. Ze gebruikten ‘katvangers’ voor bankrekeningen die zij beheerden. Op Marktplaats boden ze vervolgens populaire elektronica te koop aan via vele valse accounts.

Wanneer zich een koper meldde, boden de verdachten aan het bestelde op te sturen. Dat was zogenaamd ‘veel makkelijker’. Zij stelden ook voor om als blijk van vertrouwen kopieën van identiteitsbewijzen uit te wisselen tussen koper en verkoper. Als dat was gebeurd, geloofden veel kopers (ten onrechte) dat het wel goed zat en maakten geld over naar de bankrekening van een katvanger.

Geen pakketje

Vervolgens verscheen er nooit een pakketje in de post. Wie daarop contact wist op te nemen met de persoon op wiens naam het valse account stond, kwam er achter dat ook die slachtoffer was. Namelijk van een vorige ‘deal’ met de neven waarbij het slachtoffer zijn identiteitsbewijs had gestuurd. Dat was vervolgens door verdachten gebruikt om via een valse account weer nieuwe slachtoffers te lokken. Enzovoort.

Het stel liep tegen de lamp toen zij van een koper een kopie van een politie-identiteitsbewijs ontvingen en gingen misbruiken. Daarop startte de politie in oktober 2016 een onderzoek. Dat leidde via IMEI-nummers en IP-adressen naar de vier verdachten. Op 17 januari 2017 werden de twee Amsterdammers aangehouden en hun woningen doorzocht.

Apparatuur gedumpt

Blijkbaar waren de Arnhemmers daarvan behoorlijk geschrokken. Want de dag na de aanhouding dumpten zij de gebruikte apparatuur (drie Blackberry-telefoons, een iPhone en twee laptops) in een beekje in een Arnhems stadspark. Een mevrouw vond die en belde de politie. Via de laptops wist de Arnhemse politie de link te leggen naar de Amsterdammers.

Drie maanden hielden de Arnhemmers zich koest. Kennelijk lonkte daarna het grote geld weer en begonnen ze opnieuw met hun oplichtingspraktijken. Op 25 april 2017 was er genoeg bewijs tegen hen verzameld en arresteerde de politie ook deze twee.

Op dinsdag 11 februari 2019 stonden de 22-jarige Amsterdammer en de 26-jarige Arnhemmer voor de rechter. Donderdag 13 februari volgden de 24-jarige Amsterdammer en de 24-jarige Arnhemmer.

Boze mensen

“Wat voor de verdachten waarschijnlijk een eenvoudige manier was om illegaal geld te verdienen, betekende voor veel mensen een financiële domper”, aldus de officier van justitie. “Maar dat er vervolgens misbruik wordt gemaakt van je identiteit en je wordt benaderd door boze mensen die denken dat jij ze hebt opgelicht, is nog veel vervelender.”

Volgens haar is bewezen dat de 26-jarige Zoetermeerder, de 24-jarige Amsterdammer en de 24-jarige Arnhemmer zich samen en in vereniging schuldig hebben gemaakt aan oplichting, identiteitsfraude en witwassen. Zij eiste tegen hen respectievelijk 48 maanden cel, 42 maanden cel en 36 maanden cel. Tegen de 22-jarige Amsterdammer eiste zij acht maanden cel. Hij was degene die in Amsterdam pinde van de rekeningen van de katvangers. Vermoedelijk werden de contanten vervolgens onder de neven verdeeld. Een andere rol lijkt hij niet te hebben gehad.

De uitspraak is over twee weken.

To Top