OM eist gevangenisstraf tegen verdachte ‘die van oplichten verzekeraars zijn beroep maakte’ - 112Vandaag

112Vandaag

Overijssel

OM eist gevangenisstraf tegen verdachte ‘die van oplichten verzekeraars zijn beroep maakte’

Zitting

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen een man uit Houten. Het OM verwijt hem stelselmatige verzekeringsfraude: “Dat is een vorm van fraude waar we allemaal last van hebben; de premie wordt immers hoger als er ten onrechte schade wordt geclaimd en uitgekeerd. Bovendien maken verzekeringsmaatschappijen kosten voor het opsporen van fraude en die worden doorberekend. En niet als laatste maakt deze vorm van fraude een ernstige inbreuk op het vertrouwen dat verzekeraars moeten kunnen hebben in hun cliënten.”

“Opvallend is dezelfde wijze waarop verdachte tewerk ging,” zei de officier van justitie gisteren op zitting: “Hij verzon een gebeurtenis of ongeval waarvan hij het slachtoffer was, waarna iemand aansprakelijk werd gesteld voor niet bestaande schade. Diegene had– uiteraard – niets gemerkt van het incident. Verdachte diende een claim in die werd onderbouwd met valse documenten en met valse getuigenverklaringen. Vervolgens werden aan hem ten onrechte bedragen uitgekeerd.”

‘Door een jack Russel van zijn fiets getrokken’
Verdachte heeft volgens het OM een groot aantal stukken vervalst en gebruikt met het doel om verzekeringsmaatschappijen op te lichten. De FIOD onderzocht vijf door verdachte ingediende claims, die volgens het OM allemaal vals bleken. De claims betroffen de schade die verdachte opliep door bijvoorbeeld een beet van een Boerderijhond, het uiteenspatten van een bierfles tijdens een feestje en een Jack Russel die in het been van verdachte hing waardoor hij met zijn fiets ten val kwam. Opvallend is dat verdachte steeds hetzelfde letsel aan zijn duim opliep, waardoor hij volgens de verklaring van een chirurg zeker 12-24 weken niet kon werken. Hij moest dure krachten inhuren om in zijn eigen bedrijf te werken, welke kosten hij ook declareerde. Uit het onderzoek van de FIOD blijkt dat behalve de verklaringen van de chirurg, ook de jaarcijfers van zijn toenmalige opslagbedrijf vervalste, net zoals facturen voor werknemers die als vervangende arbeidskracht zouden hebben gewerkt en nog wel meer papieren.

‘Vijftig claims in 10 jaar tijd’
Volgens de officier van justitie ging de verdachte schaamteloos te werk. Indien medewerkers van verzekeringsmaatschappijen niet snel genoeg tot uitbetaling overgingen, uitte hij bedreigingen. “Verdachte heeft met valse claims veel geld uitgekeerd gekregen. Geld dat is bijeengebracht door gewone verzekerden. Gebleken is dat verdachte in tien jaar tijd zo’n vijftig claims heeft ingediend bij verzekeringsmaatschappijen voor een totaalbedrag van 306.470,52 euro.”

‘Verdachte ondermijnt vertrouwen dat verzekeraars moeten kunnen stellen’
Het OM vindt verzekeringsfraude een ernstig feit, juist omdat het zo schadelijk is voor het vertrouwen: “Hij heeft verzekeringsmaatschappijen benadeeld en daarmee indirect ook goedwillende verzekerden.” Verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid, volgens het OM. Integendeel: Om door de verzekeringsmaatschappij opgevraagde stukken niet te hoeven leveren, stuurt hij –zogenaamd namens een familielid- een mail dat hij bij de terroristische aanslag in Nice gewond is geraakt en in coma ligt in een ziekenhuis. Vervolgens, op 17 augustus 2016 wordt vanaf dit mailadres een mail gestuurd waarin staat dat verdachte als gevolg van de aanslag zou zijn overleden. “Buitenlandse zaken heeft onderzoek gedaan, maar verdachte komt hier helemaal niet als slachtoffer voor,” zei de officier op zitting: “Het is uitermate kwalijk dat je een dergelijke afschuwelijke aanslag als smoes gebruikt.”

Het OM eist een gevangenisstraf van 18 maanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

To Top