‘Niet burgemeester maar eerder bedreigd fruitbedrijf doelwit van granaat Kerkdriel’ - 112Vandaag

112Vandaag

Gelderland

‘Niet burgemeester maar eerder bedreigd fruitbedrijf doelwit van granaat Kerkdriel’

kerkdrie
Foto: Bart Meesters

Kerkdriel – Niet de Maasdrielse burgemeester Henny van Kooten, maar de zoon van een van de eigenaren van fruitbedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel is het doelwit van de handgranaat die vanmorgen bij de voordeur van een appartementencomplex aan het Gasthuisplein in Kerkdriel is gevonden schrijft het AD.

Rond 09.45 uur meldde de politie dat de granaat onschadelijk is gemaakt en het gevaar is geweken. Een politiehond heeft het complex doorzocht. Rond 11.15 uur kon iedereen weer naar huis. ,,We wilden zeker weten dat er niet nog ergens wat lag”, zegt burgemeester Henny van Kooten desgevraagd.

Al geruime tijd bedreigd
De burgemeester sloot vroeg op de ochtend niet uit dat de granaat een waarschuwing aan zijn adres is. Maar inmiddels lijkt de zaak een andere wending te nemen. In een van de andere appartementen achter de gezamenlijke voordeur woont de zoon van een van de eigenaren van fruitbedrijf De Groot. Dat bedrijf wordt al geruime tijd bedreigd.

Op een persconferentie maandagmiddag wilden Van Kooten en politiechef Elise Meier niet meer kwijt over het doelwit. Hoewel veel wijst op een link met De Groot, wil ze ook niet ingaan op vragen daarover. ,,Het onderzoek is nog in volle gang‘’, zegt Meier. Daarvoor doet de politie ook een beroep op getuigen: wie tussen 20.00 uur zondagavond en 05.00 uur maandagmorgen iets gezien heeft, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

De transportroutes van De Groot worden soms gebruikt door criminelen die grote partijen drugs vanuit Zuid-Amerika naar Europa willen vervoeren. Al diverse keren is De Groot hiervan slachtoffer geworden en zijn er partijen drugs tussen het fruit gevonden. Iedere vondst is een gevoelige tik voor de criminelen. Zij lopen hierdoor immers miljoenen euro’s mis.

Inmiddels loopt er een strafzaak tegen drie mannen die de eigenaren van fruithandel De Groot tot twee keer toe via sms’jes hebben bedreigd. Deze verdachten zitten al maanden vast. In deze zaak heeft het Openbaar Ministerie een blunder gemaakt, door tientallen adressen van personeelsleden van De Groot in het dossier te zetten. Ook de verdachten hebben daar dus kennis van kunnen nemen.

Een officiële bevestiging dat er een link is met De Groot is er nog niet. Maar de burgemeester zegt ,,inmiddels ook vernomen te hebben dat misschien iemand anders het doelwit is.”

To Top