112Vandaag

Utrecht

Celstraffen van zes jaar geëist voor bezit en transport van grote partij cocaïne

cocaine

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen van zes jaar geëist tegen vier mannen op verdenking van het bezit en transport van ruim 430 kilogram harddrugs. De vier, afkomstig uit Hilversum, Zaandijk en Heemskerk, zijn op 13 september 2017 aangehouden in Soest.

De politie komt de mannen op het spoor als er meldingen binnen komen over verdachte bewegingen en een verdachte geur rondom een loods in Soest. Een agent die ter plaatse komt, ziet een bestelbusje geëscorteerd door twee personenwagens vertrekken bij de loods. Kort daarna worden deze drie auto’s met de vier inzittenden voor controle stil gezet langs de weg. In het bestelbusje vindt de politie in een verborgen ruimte ruim 400 kilogram cocaïne en 30 kilogram heroïne.

Bij de doorzoeking van de loods treft de politie onder meer een sealapparaat en verpakkingsmateriaal aan. Dit verpakkingsmateriaal blijkt na onderzoek overeen te komen met het materiaal waarin de drugs verpakt zit. Ook vinden agenten in de loods onder andere een verboden vuurwapen en hash en illegaal vuurwerk.

De politie heeft een uitgebreid onderzoek verricht naar de betrokkenheid van de verdachten, onder meer door camerabeelden en gegevens op in beslag genomen telefoons te analyseren. Ook is er onderzoek gedaan naar DNA-sporen op sigarettenpeuken en een handschoen in de bewuste loods. Geen van de verdachten heeft een plausibele verklaring voor zijn aanwezigheid in de vrijwel lege loods kunnen geven.

Het bezit en transport van grote hoeveelheden harddrugs zijn ernstige strafbare feiten. Drugs hebben grote schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en drugscriminaliteit heeft een sterk ontwrichtend effect op de samenleving. Als het dan gaat om een hoeveelheid met een straatwaarde van meer dan tien miljoen euro, dan volstaan alleen lange gevangenisstraffen zoals die vandaag geëist zijn.

Wat betreft vier in beslag genomen auto’s, alle in beslag genomen drugs, het vuurwapen en het vuurwerk heeft de officier van justitie de rechtbank verzocht deze te onttrekken aan het verkeer.

To Top