Gevangenisstraf voor 10 miljoen illegale sigaretten - 112Vandaag

112Vandaag

Limburg

Gevangenisstraf voor 10 miljoen illegale sigaretten

Cellencomplex politiebureau

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank Rotterdam gisteren tot 15 maanden maanden gevangenisstraf geëist tegen een 40-jarige man uit Brunssum. Het OM verwijt de verdachte in augustus 2017 meer dan 10 miljoen namaaksigaretten voorhanden te hebben. Als de sigaretten in Nederland op de markt waren gebracht, zou er circa 2,3 miljoen euro aan heffingen, zoals accijns en omzetbelasting, zijn ontdoken.

Container
In augustus 2017 ontving de FIOD een tip dat er een container volgeladen met illegale merksigaretten in de haven van Rotterdam zou worden gelost. Op het ladingsbewijs stond dat er in de container 1350 dozen met elektrische ventilatoren in zouden zitten. Een rare koop voor een bedrijf dat, volgens het uittreksel van de Kamer van Koophandel, handelde in chemische grondstoffen en chemicaliën, decoratie- en cadeauartikelen. De container zou afgeleverd worden in Brunssum. Op 25 augustus 2017 werd de container gecontroleerd door speurhonden van de Douane. De tabaksspeurhonden sloegen aan op de container en de röntgenbeelden toonden ook een afwijkend beeld.

Heterdaad
Drie dagen later werd de container opgehaald en overgebracht naar Brunssum. Daar werd verdachte door een observatieteam op heterdaad betrapt samen met drie handlangers. Volgens de officier zou de container in een vrijstaande loods zijn geplaatst. De dozen uit de container werden gelost en in een vrachtwagen en twee bestelbusjes geplaatst. Uit onderzoek bleek in de bruine kartonnen dozen gevuld waren met sloffen sigaretten van merknamen. De sloffen zijn vervolgens onderzocht en daaruit bleek dat het geen echte merksigaretten waren. Ook bleek dat de verdachte vermoedelijk op de hoogte was van de komst van de container met namaaksigaretten. Hij was volgens de officier druk bezig deze sigaretten aan de man te brengen. Afnemers kregen de sloffen tegen ‘een vriendenprijsje’ aangeboden.

Ernst van de feiten
Accijnsfraude veroorzaakt grote financiële schade doordat accijns en andere belastingen niet worden afgedragen. Naast financiële redenen is er ook schade voor de volksgezondheid. De Nederlandse regering ontmoedigt actief het roken van tabaksproducten. Wanneer er goedkopere sigaretten op de markt komen waarover geen belasting wordt geheven, wordt dit beleid ondermijnd en zal er meer gerookt worden. Verder blijkt uit verschillende onderzoeken dat gesmokkelde en illegaal geproduceerde sigaretten vaak gevaarlijker zijn voor de volksgezondheid dan sigaretten en tabak die via het normale circuit verkocht worden. Illegale sigaretten en tabak bevatten vaak meer schadelijke stoffen. In deze zaak is er naast accijnsfraude ook sprake van merkvervalsing. De aangetroffen tabak was verpakt in verpakkingen waarop valse merknamen zichtbaar waren. Hierdoor is de consument misleid.

Strafeis
De verdachte is op heterdaad betrapt en had toegang tot de dozen met sigaretten. Volgens het OM had de verdachte ook toegang tot de dozen met nepsigaretten. Hij was bezig met het lossen van de sloffen en laadde deze dozen op verschillende pallets. De officier van justitie eiste op de zitting 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk tegen de verdachte.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

To Top