Doop nieuwe patrouillevaartuig politie - 112Vandaag

112Vandaag

Zeeland

Doop nieuwe patrouillevaartuig politie

boot

Vlissingen – Tijdens een feestelijke bijeenkomst is vrijdag 29 november bij scheepswerf Damen Shipyards in Gorinchem de P41 gedoopt. De P41, van het type Stan Patrol 2506 is het nieuwe patrouillevaartuig van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid in Vlissingen en vervangt de oude P41. De doop is verricht door mevrouw Latooij, echtgenote van een van de medewerkers van de standplaats Vlissingen.

De P41 is het eerste vaartuig in een reeks van zes waarmee de politie haar vloot tot eind 2021 gaat vernieuwen. Het is één van de drie vaartuigen die geschikt is voor de vaart in de Nederlandse kustwateren tot 24 mijl buitengaats. Met de vervanging houdt de politie haar vloot up-to-date en blijft ze in staat om op de belangrijkste Nederlandse vaarwegen haar nautische politietaken uit te voeren. Dat is bijvoorbeeld het handhaven van wet- en regelgeving ten aanzien van beroepsvervoer over water en het uitvoeren van nautisch gerelateerde opsporingsonderzoeken. Maar ook het technisch onderzoek bij aanvaringen en arbeidsongevallen op schepen.

State of the art
Het aluminium schip heeft een lengte van 25 meter en een breedte van 5.50 meter. Voor de voortstuwing zorgen twee Volvo’s met in totaal circa 1600 PK. Goed voor een minimale topsnelheid van 46 km per uur. Bij de bouw van het schip is in het bijzonder rekening gehouden met duurzaamheid en Veilig en Gezond Werken (VGW). Door het toepassen van “stage V’-motoren en een uitlaatgasbehandelingsysteem voldoen de motoren aan de nieuwe strengere milieueisen die per 1 januari 2020 gelden. Door toepassing van een Hull Vane worden ondanks de hoge snelheid minder golven opgewekt, wordt brandstof bespaard en is het vaarcomfort beter. Nieuw is ook een slipway waarvan de bijboot te water kan worden gelaten. Dat maakt het mogelijk om ook bij harde wind de bijboot veilig en snel in te zetten. Bij de huidige vaartuigen wordt de bijboot met een kraan te water gelaten. In goed overleg met de gebruikers is onderdeks een controleruimte gekomen, waarin de meeste apparaten uitgelezen en gecontroleerd kunnen worden, zonder dat hiervoor de gebruikers de machineruimte in hoeven. Dit vergoot de veiligheid van de gebruikers.

To Top