Voormalig student die meerdere gestolen fietsen kocht veroordeeld - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Holland

Voormalig student die meerdere gestolen fietsen kocht veroordeeld

rechter

Een 27-jarige Amsterdammer is door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Het OM had de voormalig student beschuldigd van gewoonteheling omdat hij in een periode van drie maanden meerdere keren een gestolen fiets kocht.

De politie kwam de man op het spoor in een onderzoek naar twee fietsendieven. Uit het onderzoek van de politie bleek dat de 27-jarige voormalige student een structurele afnemer van gestolen fietsen was. In getapte telefoongesprekken en sms-berichten kwam naar voren dat de man op zoek was naar fietsen van goede merken. Hij gebruikte de gestolen fietsen niet alleen voor zichzelf, maar kocht ze ook voor vrienden, zijn vriendin en familie. Na zijn aanhouding en heenzending heeft hij twee gestolen fietsen bij de politie ingeleverd. Hij bekende vijf tot zeven gestolen fietsen te hebben gekocht tussen februari en april van dit jaar toen hij nog studeerde.

Drugsverslaving

Het OM rekent het de man aan dat hij naast kopen van gestolen fietsen ook aanzet tot fietsendiefstal. Hij had niet alleen meerdere malen goede fietsen gekocht voor prijzen die verre van marktconform waren, maar er ook voor gezorgd dat er tussen hem en de verkopers een handelsrelatie was ontstaan. Hij werd daarbij actief benaderd als er nieuwe fietsen te koop waren. Op deze manier heeft hij een bijdrage geleverd aan het grootschalige probleem van fietsendiefstal in Amsterdam. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk geweest voor het in stand houden van een systeem waarbij gebruikers van verdovende middelen fietsen stelen om in hun drugsverslaving te kunnen voorzien.

Normvervaging

De twee fietsendieven, een 56-jarige man en een vrouw van 51 jaar, zijn eerder door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf. De man tot 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk en de vrouw is voor haar rol veroordeeld tot een opname van 2 jaar in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). De twee stalen tussen oktober 2017 en mei 2019 meer dan 15 fietsen om van de verkoopopbrengst drugs te kunnen kopen. In de straf weegt de rechtbank mee dat het op grote schaal plegen van fietsendiefstallen bijdraagt aan normvervaging in de maatschappij.

To Top