Gevangenisstraffen tot 2,5 jaar geëist tegen man en vrouw vanwege witwassen gelden via aankoop vastgoed - 112Vandaag

112Vandaag

Zuid-Holland

Gevangenisstraffen tot 2,5 jaar geëist tegen man en vrouw vanwege witwassen gelden via aankoop vastgoed

rechter

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf 30 maanden geëist tegen een 70-jarige man. Tegen een 57-jarige vrouw eist het OM een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Het OM verwijt de man en vrouw het witwassen van circa 475.000 euro via de aankoop van een woning in een dure woonwijk in Rotterdam.

De 70-jarige man is in het verleden veroordeeld voor fraude en betrokkenheid bij de handel in hennep. De man en vrouw kochten en verbouwden vier jaar geleden een huis met inkomsten die volgens het OM niet uit legale bron afkomstig zijn. Van de inkomsten die zij opgaven bij de belastingdienst, konden zij het huis van 350.000 euro en de verbouwing voor meer dan 100.000 euro niet betalen. Voor de aanschaf van de woning waren diverse stortingen bij de notaris door familieleden en een bekende van verdachten gedaan. Later bleek dat er vooraf aan veel van die overboekingen contante gelden werden gestort op de rekeningen.

Bij de doorzoeking van de woning in juli 2018, werd in een plantenpot 15.500 euro gevonden. Ook dat geld is volgens het OM niet uit legale bron te verklaren.

plantenpot bs

‘Witwassen ernstig’

De aanpak van witwassen heeft prioriteit, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het gaat in deze zaak in totaal om het witwassen van 475.190 euro, aldus het OM. ”Het witwassen van crimineel geld is een vorm van ondermijnende criminaliteit die een ernstige bedreiging vormt voor de integriteit van het financiële en economische verkeer” zei de officier: “Geld dat wordt verdiend door het plegen van strafbare feiten maakt onderdeel uit van het zwartgeldcircuit en heeft een ontwrichtende werking op de samenleving. Daarnaast werkt het witwassen van crimineel geld het voortbestaan van verschillende vormen van niet zelden georganiseerde criminaliteit in de hand. Door hun handelen hebben de verdachten hieraan bijgedragen.”

In de tuin van de woning van de man en vrouw werden in een container benodigdheden en apparatuur gevonden voor het telen van hennep. Het OM verweet de man en vrouw dan ook de voorbereidingshandelen van hennepteelt. Het OM kon de betrokkenheid de verdachten echter niet overtuigend bewijzen, dus daarvoor vroeg de officier op zitting vrijspraak.

Misdaad mag niet lonen

Het OM eiste een gevangenisstraf van 30 maanden tegen de man: “ hij was vermoedelijk de initiator voor het witwassen” zei de officier. Tegen de vrouw eiste ze een gevangenisstraf van 24 maanden -waarvan 8 maanden voorwaardelijk: “Verdachte moet hebben geweten dat haar partner eerder was veroordeeld voor fraude en betrokkenheid bij hennepkwekerijen. Zij heeft bovendien ook zelf volop geprofiteerd van haar strafbare daden.”

Daarnaast wil het OM dat het huis en de in beslag genomen contante gelden verbeurd worden verklaard. Dit omdat ze volgens het OM zijn gebruikt voor het witwassen van crimineel verdiende gelden en misdaad niet mag lonen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

To Top