Eis 40 maanden voor opdracht geven aan heroïnehandel en witwassen - 112Vandaag

112Vandaag

Buitenland

Eis 40 maanden voor opdracht geven aan heroïnehandel en witwassen

rechter

“Uit puur financieel oogpunt en eigen gewin heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan (verlengde) uitvoer van de harddrug heroïne naar Spanje en de uit misdaad verkregen opbrengsten witgewassen”, betoogde de officier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) gisteren voor de rechtbank Overijssel in Zwolle. Haar strafeis tegen de 37-jarige man uit Rotterdam: 40 maanden gevangenisstraf en verbeurdverklaring van 17.600 euro aan crimineel geld dat in zijn huis is aangetroffen en inbeslaggenomen.

Onderzoek
Het onderzoek is gestart naar aanleiding van informatie uit een ander lopend onderzoek met betrekking tot de verdachte. Hij zou zich bezig houden met witwassen via ondergronds bankieren. Betrokkene is vervolgens getapt en hieruit volgde al snel de verdenking dat hij zich bezighield met drugshandel. Hij had gesprekken met een man in Spanje en er zou een afspraak worden gemaakt voor de overdracht van drugs op 7 maart 2019 via een Italiaanse chauffeur.

Opdrachtgever
De verdachte die gisteren op zitting staat, heeft, blijkens onder meer uit tapgesprekken, een Italiaanse chauffeur opdracht gegeven heroïne te vervoeren naar een onbekende man in Barcelona, Spanje. Op de dag van die overdracht, 7 maart, heeft de politie een observatie gedaan. Daarbij is waargenomen dat de verdachte in ‘s Graveland twee tassen aan de Italiaan heeft overgedragen, die ze op zijn beurt in de cabine van zijn vrachtwagen plaatste. De tassen zijn vervolgens door de politie inbeslaggenomen. Er bleek 3 kilo heroïne in te zitten en 19 kilo versnijdingsmiddel.

“Verdachte liet als opdrachtgever anderen het vuile, risicovolle werk opknappen, zoals het vervoeren van de drugs. Dat maakt zijn rol straf verzwarend”, meent het OM.

De Italiaan is op 7 maart nabij de A6 in een dorpje in de Nederlandse gemeente De Friese Meren aangehouden. Hij is, bij vonnis van 11 juni 2019, veroordeeld voor het medeplegen van de uitvoer van 3 kilo heroïne tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar

Pannen, beautycase en shoppers met duizenden euro’s
Bij doorzoeking van het huis van de Nederlander is op 7 maart in totaal 17.600 euro aan contanten aangetroffen en inbeslaggenomen. Het geld is aangetroffen in pannen en een fluitketel in de servieskast, in een beautycase in de slaapkamer en twee big shoppers. Volgens de officier van justitie gisteren op zitting: “Verdachte heeft niet over de herkomst van het geld willen verklaren. Daarom kan het niet anders dan dat dit uit misdrijf afkomstig is. Er is besloten hem naast wegens het medeplegen van de uitvoer van de 3 kilo heroïne ook te vervolgen voor het witwassen van dit geldbedrag.”

Internationale drugshandel
Door de uitvoer van drugs wordt de internationale drugshandel in stand gehouden, met alle daaraan verbonden negatieve effecten. Heroïne is een zeer schadelijk stof voor de volksgezondheid. Mensen kunnen er ernstig aan verslaafd raken. Verdachte heeft puur aan zichzelf gedacht zonder rekening te houden met de gezondheidsrisico’s die harddrugs voor gebruikers meebrengen. “Integendeel”, aldus de officier van justitie op zitting. “Er wordt bijzonder denigrerend door hem en zijn medeverdachte over de gebruikers gesproken (‘junkies’).”

Het witwassen van uit misdaad verkregen vermogen is een bedreiging van de legale economie. Het vervolgens weer in omloop brengen van dit geld heeft een sterk corrumperende werking. Dat is onwenselijk. Volgens het OM is een zware straf is op zijn plaats, want misdaad mag niet lonen.

Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak over 14 dagen, op dinsdag 5 november.

To Top