Overmeesterde overvaller tuincentrum hoort jarenlange celstraf tegen zich eisen - 112Vandaag

112Vandaag

Zuid-Holland

Overmeesterde overvaller tuincentrum hoort jarenlange celstraf tegen zich eisen

rechter

Nog voordat het Noordwijkse tuincentrum die donderdagochtend 11 juli open ging, drongen twee gewapende mannen het bedrijf binnen. Zij waren op zoek naar geld en probeerden het al aanwezige personeel te overmeesteren. Dat mislukte. In plaats daarvan overmeesterde het personeel met gevaar voor eigen leven één van de mannen. De ander sloeg op de vlucht en is tot op de dag van vandaag niet gevonden. De aangehouden man – een 39-jarige Sassenheimer – hoorde gisteren voor de rechter viereneenhalf jaar cel tegen zich eisen. Ook wil de officier van justitie dat hij ruim 11.000 euro betaald aan de slachtoffers als smartengeld en schadevergoeding.

Tussen acht en half negen arriveren enkele medewerkers op het bedrijf. Wat zij niet weten, is dat twee mannen al uren op hun komst staan te wachten. Zij breken aan de zijkant van het pand een raam open en verschaffen zich zo toegang tot het nog gesloten tuincentrum.

De bedrijfsleider is intussen op kantoor begonnen geld te tellen. Als een tweede personeelslid die kant op wil, staan er plots twee gewapende mannen met bivakmutsen voor hem. Ze boeien hem met tiewraps en drukken een pistool in zijn rug. Een van hen zegt: “Jij gaat zorgen dat die ouwe de deur open doet”. Als het personeelslid zegt dat hij de deurcode niet kent, zet de 39-jarige man het pistool op zijn knie en dreigt te schieten.

Bivakmuts

Het personeelslid klopt op de deur waarop de bedrijfsleider die opendoet. Hij ziet de verdachte met zijn bivakmuts en het pistool en denkt in een reflex: ‘dit gaat mij niet gebeuren’. Er ontstaat een worsteling tussen beiden waarbij het pistool afgaat. De kogel slaat vlak voor de bedrijfsleider in de grond en hij krijgt ook een klap met het wapen op zijn hoofd. Een wond die later met twaalf hechtingen gedicht zal moeten worden.

De bedrijfsleider weet de 39-jarige verdachte te overmeesteren en samen met de inmiddels gearriveerde eigenaar in bedwang te houden tot de politie arriveert. Die is gebeld door het personeelslid dat zich uit de tiewraps heeft weten te bevrijden.

Op de vlucht

Ondertussen heeft de andere overvaller elders in het bedrijf een tweede personeelslid – een vrouw – overmeesterd en geboeid. Hij dwingt haar mee te lopen naar kantoor maar als ze daar het kabaal horen, slaat hij op de vlucht. Hij is tot op dit moment nog niet opgespoord, mede doordat de 39-jarige man zwijgt over zijn medeverdachte.

De verdachte zegt dat het om een uit de hand gelopen inbraak gaat. De officier van justitie verwees echter naar alle voorbereidingshandelingen zoals het doorgeladen wapen, de tiewraps en het feit dat de verdachten al uren rond het bedrijf rondhingen. Zij benadrukte ook hoe traumatisch de overval is geweest voor alle slachtoffers en hoe gevaarlijk gezien het geloste schot.

Dat de 39-jarige man zwijgt over zijn mede-verdachte, is zijn goed recht. Maar de officier van justitie rekent het hem aan dat hij bewust het onderzoek naar die mede-verdachte heeft gefrustreerd door in zijn eerste verklaring op veel punten te liegen. Daardoor blijven de slachtoffers nu met veel angst en onbeantwoorde vragen zitten. De uitspraak is over twee weken.

To Top