OM eist hoge straf na grootschalig misbruik wachtwoorden - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

OM eist hoge straf na grootschalig misbruik wachtwoorden

Security internet

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen een 38-jarige man uit Eindhoven. Daarbij sluit het OM aan bij de straf die de man op 18 juni 2018 kreeg opgelegd door de rechtbank in Leeuwarden.

Verdachte wordt verweten dat hij zich in een periode tussen 2012 en 2016 schuldig heeft gemaakt aan grootschalige cybercriminaliteit. “Zijn werkwijze was professioneel en geraffineerd, met daarbij een totaal gebrek aan empathie voor zijn slachtoffers ”, aldus de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

Inlognaam
Verdachte heeft bij webshops van verschillende – door hem gebouwde en beheerde – websites op zeer grote schaal inloggegevens van klanten afgetapt. Hij bouwde hiervoor zelf de mogelijkheid in door een illegaal programma toe te voegen. Omdat veel mensen één inlognaam en wachtwoord gebruiken, kon hij binnendringen in de klantenaccounts van die klanten bij andere webshops. Deze accounts heeft hij gebruikt om frauduleuze bestellingen te plaatsen.

Facebook
Ook heeft verdachte in de ogen van het OM honderden inloggegevens gebruikt om via Facebook fraude te plegen. Hij nam daarbij de online-identiteit van zijn slachtoffers over. Hierbij verdiepte hij zich in de privé-correspondentie van de eigenaar van het gehackte account. Hij zocht uit met wie het slachtoffer goed contact had. “Vervolgens vroeg hij met diverse verhalen om geld, waarbij hij zich voordeed als de echte eigenaar van de account. Daarmee heeft hij zijn slachtoffers misleid en hun privacy op ernstige wijze geschonden”, stelt de AG. Op de laptop van verdachte zijn meer dan 22.000 inlognamen met bijbehorende wachtwoorden aangetroffen.

Grove inbreuk op privacy
Het handelen van verdachte is volgens het OM zeer schadelijk geweest voor het vertrouwen dat burgers en bedrijven in elkaar mogen stellen aldus de AG. “Verdachte heeft zich daar niets van aangetrokken en uitsluitend oog gehad voor zijn eigen financieel gewin. Daarbij heeft hij honderden mensen opgelicht en een grove inbeuk op hun privacy gemaakt. Ook heeft hij op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zijn opdrachtgevers in hem stelden”.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet over twee weken uitspraak in Zwolle.

To Top