Geldboetes geëist tegen agenten voor geweld bij afhandeling ordeverstoring - 112Vandaag

112Vandaag

Utrecht

Geldboetes geëist tegen agenten voor geweld bij afhandeling ordeverstoring

uitschuifbare

Tegen drie agenten die in oktober 2016 betrokken waren bij de afhandeling van een incident bij de McDonald’s in Breukelen, zijn vandaag geldboetes geëist van 500 en 750 euro. Zij stonden terecht voor mishandeling omdat ze ervan verdacht worden de wapenstok te snel en te fors te hebben gehanteerd.

Na een melding van een dreigende ordeverstoring bij de McDonald’s in Breukelen die nacht waren uiteindelijk tien agenten ter plaatse. Daar bleek een aantal mensen zich hinderlijk te gedragen tijdens het wachten op hun eten bij de McDrive, en ruzie te zoeken met andere klanten. De politie sommeerde de groep, waar deze mensen deel van uitmaakten, te vertrekken maar daar werd niet aan voldaan. Kort daarna werd bevel gegeven de wapenstok te trekken en een linie te vormen. Toen de groep bleef staan, sloeg de politie meermalen met de wapenstok om de groep te verdrijven. Twee mensen uit deze groep deden aangifte van mishandeling.

Na onderzoek heeft het Openbaar Ministerie besloten de zaak tegen zes agenten te seponeren. Vijf van hen hebben rechtmatig opgetreden, één heeft een sepot gekregen voor ‘gering feit’. Vier agenten hebben een strafbeschikking gekregen; één van de vier heeft deze strafbeschikking geaccepteerd. De overige drie niet zodat de zaak is aangebracht bij de rechter. Het Openbaar Ministerie vindt dat deze agenten te snel en te fors geweld hebben toegepast. In eerste instantie was het mogelijk om de overlastgevers te verwijderen door ze te duwen of te prikken met de wapenstok. Daarnaast was er geen noodzaak de mensen te blijven slaan met de wapenstok terwijl zij zich al in de gewenste richting begaven. De officier van justitie eiste tegen één verdachte een geldboete van 750 euro en tegen de twee anderen een geldboete van 500 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

To Top