OM eist jeugddetentie in zaak aanrijding motoragent - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

OM eist jeugddetentie in zaak aanrijding motoragent

db
Foto: OM

“Ik ben door het oog van de naald gekropen. Het geluid van die brullende motoren en die twee koplampen die op me afkwamen, ik zal het nooit meer vergeten.” Bijna twee jaar geleden werd een motoragent in Den Bosch aangereden door drie jonge inbrekers. Vrijdag stond een nu 18-jarige man voor de rechter.

De verdachte ontkent tijdens de zitting iedere betrokkenheid. Luid en duidelijk spreekt hij in de microfoon: “Ik heb er niets mee te maken, ik was bij mijn vriendin.” Het OM is er echter van overtuigd dat hij tijdens de aanrijding in de auto zat: “Gelet op camerabeelden, herkenningen door agenten en verklaringen van de andere inzittenden ben ik ervan overtuigd dat hij die nacht betrokken was”, zegt de officier van justitie vrijdagmiddag.

Achtervolging
In de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november 2017 gaat het helemaal mis in Den Bosch. Drie jonge inbrekers zijn die nacht in hun snelle Renault Laguna op pad om een bumper en koplampen van een Mercedes te stelen. Wanneer ze kort daarna de aandacht trekken van een politieauto, gaan ze er plankgas vandoor. Er worden snelheden van tot wel 150 kilometer per uur bereikt. Ze negeren liefst drie keer een rood verkeerslicht en verliezen meerdere keren de macht over het stuur. Op de rotonde van de Kooikersweg en de Oude Vlijmenseweg wacht een motoragent de auto op. De Renault rijdt door en raakt de agent, die als een lappenpop meters door de lucht vliegt. Met een smak komt hij op de grond terecht, maar hij overleeft de aanrijding wonder boven wonder. Uiteindelijk gaan de drie inzittenden er te voet vandoor. Later krijgt de politie zicht op drie jongens.

Bestuurder
Eén van de drie stond vorig jaar al terecht. Hij is in de ogen van het OM de bestuurder geweest tijdens de aanrijding. De rechtbank stelde eerder vast dat er weliswaar voldoende wettig bewijs was om deze man als bestuurder aan te merken, maar dat er geen objectieve bewijsmiddelen waren die het alternatieve scenario uitsluiten. Namelijk het scenario dat de jongen die vrijdag voor de rechter stond de bestuurder was.

Medeplegen
De officier van justitie is duidelijk: “Ik ben ervan overtuigd dat de man die vorig jaar terecht stond de bestuurder was. Deze verdachte is in mijn ogen de bijrijder. Er zijn meerdere gesprekken en verklaringen waaruit dat blijkt.” Volgens het OM zijn de bestuurder en de bijrijder medepleger van poging doodslag. De samenwerking voor het medeplegen is al ontstaan in het kader van het medeplegen van de diefstal: “Het plan daartoe bestond al toen zij de Renault gingen kopen. Ze wisten ook dat het om een snel voertuig ging. De bestuurder had de topsnelheid zelfs opgezocht en had een filmpje gemaakt van de motor van de auto.”

Jeugddetentie
Gelet op alle feiten eist de officier van justitie een jeugddetentie van 15 maanden onvoorwaardelijk. Verder vraagt het OM een ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen voor een periode van 3 jaar en een schadevergoeding voor de agent.

“Leven veranderd”
Bij de eis houdt de officier rekening met de enorme impact die de aanrijding had op de betrokken agent, die ook in de zaal aanwezig was: “Deze auto heeft zijn leven veranderd. Hij heeft tijden zijn beroep niet kunnen uitoefenen. Hoewel hij nu weer volledig aan het werk is, voelt hij nog bijna dagelijks de gevolgen van wat deze aanrijding met hem heeft gedaan. En dan zijn er nog de collega’s die het hebben zien gebeuren. Ze dachten dat hun collega dood was. Ik kan me voorstellen dat dit heel traumatiserend is geweest.”

Uitspraak in de zaak is op 4 oktober.

To Top