10 maanden gevangenisstraf geëist voor handel in merk vervalste kleding en goederen - 112Vandaag

112Vandaag

Zuid-Holland

10 maanden gevangenisstraf geëist voor handel in merk vervalste kleding en goederen

Rechtbank

Gisteren heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank van Rotterdam een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk geëist tegen een verdachte man. Het OM verwijt de man bedrijfsmatig gedurende enkele maanden te hebben gehandeld in merk vervalste goederen zoals kleding, schoenen en accessoires van diverse luxe merken.

Gisteren heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank van Rotterdam een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk geëist tegen een verdachte man. Het OM verwijt de man bedrijfsmatig gedurende enkele maanden te hebben gehandeld in merk vervalste goederen zoals kleding, schoenen en accessoires van diverse luxe merken.

De zaak kwam aan het rollen door een melding van een particulier recherchebureau waarna ook een aangifte volgde door React, een organisatie die wereldwijd optreedt namens merkhouders.

Bij de zoeking in de zomer van 2017 werden een paar duizend stuks merkvervalste goederen in beslag genomen in opslagloodsen van de verdachte in Rotterdam. Het betroffen onder andere t-shirts, schoenen, tassen, riemen en bodywarmers van merken zoals Adidas, Gucci, Hermes, Philipp Plein en Prada. Nader onderzoek wees uit dat het om een handelsvoorraad merkvervalste goederen ging. Ook werd een Mercedes aangetroffen en in beslag genomen die de verdachte volgens het OM had aangekocht met geld dat hij had verdiend met de handel in merkvervalste goederen, aangezien zijn legale inkomsten ontoereikend waren voor zo’n aankoop.
Ernst van de feiten

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan handel in merkvervalste goederen en het witwassen van een auto betaald met de opbrengsten uit die handel. Met de handel in merkvervalste goederen wordt aan de rechthebbenden van de intellectuele eigendomsrechten schade toegebracht. De merkhouders hebben ten koste van grote marktinspanningen hun merken en designs tot bekende producten gemaakt, die veel goodwill vertegenwoordigen en garant staan voor een constante hoge kwaliteit.

Door de merkvervalsing wordt het vertrouwen beschaamd in het beschermde merk, omdat de vervalste producten vaak kwalitatief ver achter blijven bij de echte merkproducten. En het vertrouwen wordt ook beschaamd omdat er schade toegebracht kan worden aan opvolgende kopers die voor een minder waardevol goed een te hoge prijs betalen.
Strafmaat

Het bedrijfsmatige karakter en het feit dat het over meerdere maanden heeft plaatsgevonden maakt dit volgens de officier tot een ernstig strafbaar feit. Een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk is volgens de officier hier dan ook op zijn plaats. Ook is de verbeurdverklaring van de Mercedes en enkele aangetroffen contante geldbedragen geëist.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

To Top