Opnieuw 12 jaar cel voor wurgen echtgenote die vreemdging - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

Opnieuw 12 jaar cel voor wurgen echtgenote die vreemdging

rechter kijkt scherm

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde gisteren een 54-jarige man tot 12 jaar gevangenisstraf en betaling van een schadevergoeding. De man heeft zijn vrouw gedood door haar te wurgen. Het hof komt hiermee tot hetzelfde oordeel als de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Betrapt op verhouding
Op 22 september 2016 las de man in de telefoon van zijn vrouw verschillende berichten waaruit bleek dat zij een nieuwe vriend had. Op 23 september belde hij 112, toen hij wakker werd naast zijn overleden vrouw. Ze was gewurgd. De man zei dat hij zich de bewuste nacht tot het moment dat hij naast zijn overleden vrouw wakker werd niet kan herinneren.

Geheugenverlies
Het hof heeft 2 deskundigen gehoord naar aanleiding van het mogelijke geheugenverlies van de man. De vraag was of er sprake kon zijn van een zogenaamde ‘red out’. Een red out had ervoor kunnen zorgen dat de verdachte geen weet had van de gebeurtenissen waardoor hij ook geen controle had over zijn gedrag. Naar aanleiding van de conclusies van de deskundigen vindt het hof een red out niet aannemelijk en houdt de man aansprakelijk voor het doden van zijn vrouw.

Geen sprake van psychische overmacht
De verdediging van de man bracht nog in dat door de inhoud van de berichten de drang was ontstaan om zijn vrouw te doden. Deze drang zou zo sterk zijn geweest dat niet verwacht mocht worden dat hij weerstand kon bieden aan deze emoties. Het hof gaat hier niet in mee. Bij psychische overmacht moet er sprake zijn van een oorzaak van buitenaf. De berichten zijn wellicht een motief voor zijn daad, maar kunnen niet worden aangemerkt als een oorzaak van buitenaf. Het doden van zijn vrouw is een beslissing die de verdachte helemaal zelf heeft genomen.

Passende gevangenisstraf
Het hof vindt een gevangenisstraf van 12 jaar passend. Het wordt de man zwaar aangerekend dat hij zijn vrouw en moeder van drie kinderen om het leven heeft gebracht. Deze kinderen en andere nabestaanden heeft hij hiermee onvoorstelbaar leed en levenslang verdriet aangedaan.

De man moet ook een schadevergoeding van ruim 13.000 euro betalen aan de nabestaanden.

To Top