Gevangenisstraf voor Syriëganger - 112Vandaag

112Vandaag

Provincies

Gevangenisstraf voor Syriëganger

rechter

De rechtbank Rotterdam heeft maandag aan een 23-jarige Syriëganger uit Den Haag een gevangenisstraf opgelegd van 36 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij juist na het uitroepen van het kalifaat in 2015 lid is geworden van IS.

In die tijd was het misdadig en terroristisch karakter van IS volgens de rechtbank duidelijk. De verdachte had een eed van trouw afgelegd en stond ook op de loonlijst van de terroristische organisatie. Hij had een identiteitsbewijs van IS en woonde in huizen van de organisatie.

Vrijwillig
Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat de man ook daadwerkelijk meegevochten had met IS. De rechtbank hield ook rekening met het vrijwillig vertrek uit het strijdgebied en dat de man inmiddels afstand neemt van het gedachtegoed van IS. In november 2018 keerde de man terug naar Nederland.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van zes jaar. Volgens het OM was wel bewezen dat de man gewapend had deelgenomen aan de strijd van de terroristische organisatie.

To Top