112Vandaag

Noord-Holland

Celstraf geëist voor dodelijke aanrijding op ringweg Amsterdam

Rechtbank

Het OM houdt een 52-jarige man uit Krommenie verantwoordelijk voor een aanrijding op de ring van Amsterdam in december van verleden jaar. Daarbij kwamen een 44-jarige man uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam om het leven. Tegen de man heeft de officier van justitie vandaag acht jaar gevangenisstraf geëist voor doodslag en een rijontzegging voor tien jaar. Volgens het OM heeft de verdachte bewust en opzettelijk op de motor ingereden.

Uit verklaringen van de verdachte en meerdere getuigen, waaronder de dochter van de verdachte die naast hem in de auto zat, zou een motor die werd bestuurd door de 44-jarige man de auto van de verdachte hebben afgesneden bij het Coenplein op de ringweg van Amsterdam. Of de motorrijder heeft doorgehad dat hij de auto afsneed is niet vast te stellen. De 52-jarige verdachte schrok van de actie van de motorrijder, moest remmen en raakte daarbij de vangrail.

Onderuit
De bestuurder van de auto is vervolgens achter de motorrijder aangereden om het kenteken te noteren en de motor te dwingen om te stoppen. Volgens getuigen heeft de verdachte twee keer naar rechts ingestuurd richting de motor. De motorrijder zou trappende bewegingen naar de auto hebben gemaakt. Dit alles gebeurde bij een snelheid van 110 km/u, terwijl het donker was en hard regende. Bij de eerste keer insturen heeft de auto de motor geraakt, maar is het de motorrijder bestuurder gelukt om zijn motorfiets overeind te houden. De tweede keer dat de motor werd geraakt ging de motor onderuit. Daarbij kwamen de motorrijder uit Wormerveer en de vrouw uit Amsterdam die achterop de motor zat, om het leven.

Geen schijn van kans
Volgens de officier van justitie is er sprake van voorwaardelijk opzet op de dood. “Als je bewust instuurt als automobilist op een motor dan kan het niet goed gaan. Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk mis gaat. En dat is helaas ook gebleken”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. De 44-jarige motorrijder en de 34-jarige vrouw die achterop de motor zat, hebben geen schijn van kans gehad.

Laksporen
Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er contact is geweest tussen de rechter voor- en zijkant van de auto en linker koffer van de motor. Op de donker gekleurde koffer trof de politie verse grijze laksporen aan en op de grijskleurige auto vonden zij een donker gekleurde kras. Deze onderzoeksresultaten worden door het NFI bevestigd. Ook zag de politie een deuk in de rechter voorkant van de auto die past bij de vorm zijkoffer van de motor.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

To Top