112Vandaag

Binnenland

21 maanden cel geëist voor witwassen van bitcoins en ruim 6,5 ton

Bitcoin

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 21 maanden cel geëist tegen een verdachte van witwassen. Het OM verwijt de verdachte het witwassen van ruim 5 ton aan bitcoins en een contant geldbedrag van ruim 6,5 ton.

Het beschikken over een dergelijk groot aantal bitcoins kan volgens het OM niet worden verklaard aan de hand van de inkomensgegevens van de verdachte. Het geld zou voortkomen uit de verkoop van verdovende middelen via het Darkweb. Ook zou verdachte verdovende middelen tegen contante betaling hebben verkocht. Zo verklaarde verdachte tijdens het onderzoek. Concrete transacties kon hij echter niet benoemen of aantonen.

Om de werkelijke aard en herkomst van de bitcoins te verhullen maakte verdachte gebruik van zogenoemde bitcoinmixers. “Bitcoinmixers hebben tot doel de bestemming van de bitcoins te verhullen door de oorspronkelijke transactie op te delen in verschillende hoeveelheden en deze te verdelen over verschillende bitcoin ontvangstadressen die niet direct naar het oorspronkelijke verzendadres te herleiden zijn. De transacties worden daarmee verspreid en versnipperd zodat de herkomst van de bitcoins moeilijker te traceren is,” aldus de officier.

Ernst van de feiten
Volgens het OM is het gedurende het onderzoek voldoende aannemelijk geworden dat het niet anders kan zijn dan dat de bitcoins en het contante geld van misdrijf afkomstig zijn. “Witwassen vormt een ernstige bedreiging van onze samenleving. Verdachte had geen oog voor het ondermijnende karakter van zijn handelen. Hij had alleen oog voor zijn eigen portemonnee,” aldus de officier.

Strafeis
Een gevangenisstraf van 21 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk vindt de officier hier dan ook op zijn plaats. Daarnaast vordert hij een ontnemingsmaatregel voor een bedrag van ruim 6,5 ton.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

To Top